lördag 1 augusti 2015

Kriminell skitstövel får stanna i Sverige


Abdeslam Hammou, 31, medborgare i Marocko. Som så många andra asylsökande påstår Hammou att han är född 1 januari. Ett enkelt datum att komma ihåg. Den 12 augusti släpps han ut i det svenska samhället igen. Foto: PolisenEn asylsökande man från Marocko stal en dyr mobiltelefon från en sovande svensk på tunnelbanan och dömdes i juli till sex månaders fängelse. Åklagaren yrkade inte på utvisning och marockanen släpps fri den 12 augusti. Stefan Petterssons granskning av fallet visar hur svensk asyl- och invandringspolitik har havererat.
David åker tunnelbanans gröna linje i Stockholm på väg hem efter en utekväll. Efter att ha bytt tunnelbana vid Odenplan, somnar han på tunnelbanevagnen som går i riktning mot Hässelby strand. När David vaknar i Hässelby strand blir han informerad av en annan resenär om att en man nyss stulit hans mobiltelefon ur Davids ficka. Den andra resenären, tillika vittnet, har påkallat ordningsvakters uppmärksamhet och gärningsmannen, som visar sig vara Abdeslam Hammou, grips på platsen klockan 06.05 på morgonen. Han har då Davids mobiltelefon på sig.
En av ordningsvakterna berättade om gripandet i polisförhör:
”[Vakten] och hans kollega tar tag i Hammou för att gripa honom eftersom vittnet pekar ut honom som misstänkt för stöld. Så fort de tar tag i Hammou så börjar han göra motstånd. [Vakten] och hans kollega tar då tag i Hammou i varsin arm. Han börjar spänna muskulaturen och försöka vrida sig fri från deras grepp. Det blir dragkamp och rörelse runt på perrongen när Hammou försöker slita sig fri varpå [vakten] och hans kollega lyckas pressa ner Hammou över en sandlåda och hålla fast honom. Hammou försöker pressa sig upp från sandlådan och göra sig fri. [Vakten] lyckas slutligen sätta handfängsel på Hammou medan hans kollega stoppar tåget, som håller på att köra iväg med den sovande David.”
Har redan nekats asyl en gång -
En polis gör efterforskningar om den misstänkte tjuvens rätta identitet och skriver så här i ett PM som Nya Tider tagit del av:
”Jag har gjort slagningar i SIS och där förekommer en man som heter Hammou Abdeslam 19840101. I rapporten finns han också med annan identitet 19980807 Balahsan Rachid. I informationen står det att personen skall vägras inresa inom Schengen.”
Det framkommer att mannen är marockansk medborgare, men trots att han enligt informationen ska vägras resa in i Schengenområdet, så väljer svenska myndigheter att inte avvisa honom från Sverige. Orsaken är att Migrationsverket ska utreda hans asylansökan. Att Hammou finns under en andra identitet beror på att han redan hade sökt asyl en gång tidigare och fått avslag. Då uppgav han att han var 16 år, trots att han egentligen var 30. Så här förklarade han i polisförhör:
”Jag har sökt asyl tidigare och uppgav då att jag var född 1998. Jag sa då att jag var tonåring, jag kom hit förra året men fick avslag på den ansökan.”
Ändå får alltså polisen beskedet att Hammou ska vara kvar i Sverige:
”Jag kontaktar IPO som uppger att eftersom han sökt asyl i Sverige och har ett pågående ärende så har han rätt att vara i landet. /…/ De vet om att Hammou tidigare använt sig av namnet Balahsan. De har information om att han förekommer i SIS.”
Källahttp://www.nyatider.nu/asylsokande-marockan-domd-till-sex-manader-utvisas-ej/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar