torsdag 6 augusti 2015

Hur tänker DÖ-partierna?

Jag försöker förstå hur Decemberöverenskommelsens partier tänker. Jag får inte ihop det. SD har nu 24-25 % av väljaropinionen. Jag har en ganska säker fingertoppskänsla. Det gör 2000 nya sympatisörer per dag sedan valet, en gigantisk siffra.

- Men varför envisas alla partier och journalister med att inte vilja förstå. Det är otroligt att de inte kan inse vad SD:s sympatisörer vill.

SD:s väljare är trötta på att ingen inom etablissemanget lyckas ge en vettig beskrivning av vad som sker i Sverige och varför. De får höra att invandrarna behövs som arbetskraft, men att de sedan inte kan få jobb. De får höra att de flytt från förtryck, men flera uppträder som gangsters. De får höra att detta är lönsamt för Sverige, men att kostnaderna ökar.
SD har givit en beskrivning och den verkar stämma bättre. Alltså ökar stödet för SD. Till en början var det 100 väljare om dagen som sökte sig till SD. Nu är det 2000.
De enda som etablissemanget lyckats att helhjärtat få med sig är gatumobben och vandalerna på stan, något som knappast Decemberöverenskommelsens väljare kan känna sig nöjda med. SD vinner ännu fler anhängare när partierna inte ens nänns försvara lugn och yttrandefrihet.
Sysslar man med politik bör väl inte sådana här enkla resonemang vara för komplicerade. Varför denna förnekelse av verkligheten och varför denna ursinniga vilja att omdana Sverige utan att involvera svenska folket i projektet när samtliga partier utom SD förlorar på politiken.
Det måste finnas en rimlig förklaring.
Kan det vara så att ingen lyckas formulera ett mål därför att de saknar mål? Institutionerna finns, arvodena finns, pensionerna finns. Det är bara att fylla upp platserna och kvittera ut lön. Den som har ideal stör systemet.
Det är alltså helt rationellt att göra som MP gör. Partiet var tidigare ett EU-kritiskt parti. För att få sitta i regeringen måste man byta åsikt och Mp bytte. De betraktar transporter som ett systemfel, men har blivit globaliseringens främsta förespråkare. Det är ministerposterna som hägrat.
På Mp syns det tydligast att partiet saknar inriktning. Därför är också MP:s ministrar de som uträttat minst, eller kanske ingenting alls. Partiet ställde inte ens upp med sina bästa krafter i regeringen eftersom det inte spelar någon roll. Den som inget vill och saknar visioner ställer inga krav på kompetens.
Det är lika illa i alla partier. För att ge sken av att något kommer att hända så har alla partier arbetsgrupper i gång och en del förslag på lut, men inget händer och inget kommer att hända.
Problemet är att ingen annan i Sverige, inklusive du som läser detta, inte heller har någon vision. Hur skulle den se ut? Ordning och reda, pengar på fredag, är ingen vision. Det är en ramsa.
En vision ska ha en berättelse och den ska berättas med engagemang. Den ska ha en riktning och vara för något, inte emot.
De enda som är för är de som vill ha globalisering, ett överstatligt EU och medlemskap i Nato och Euro som nationell valuta. De flesta är emot de förslagen, men ingen kommer med något annat.
Journalistkåren är en del av visionslösheten. Deras arrogans mot åsikter på nätet är skrämmande. De förföljer eller ignorerar människor som vill debattera annat än nonsens. De kallar allt för hat och fascism och har faktiskt lyckats få en hel del ängsliga dumskallar med sig. Analyserna på nätet är ofta riktigt bra, men inte heller där finns visioner. Alla är emot någonting.
Zara Larsson vill bli miljardär och smågrabbar vill bli fotbollsproffs. Det är tyvärr uttryck för tidens visioner.
Jag läste en partiledares partiprogram en gång. Han var ensam i partiet. Hela partiprogrammet handlade om honom och hans högst privata problem. Ungefär som Zara Larsson, men helt utan charm.
För att ha visioner för en hel nation så måste det finnas en stor grupp människor som arbetar för samma mål och som korsbefruktar varandras idéer. Det är vad som saknas i Sverige i dag. Fram till dess kommer SD att stadigt öka. Inte mig emot. Det tvingar fram en diskussion vad vi vill med Sverige. Ur det kan mycket gott komma.


Stefan Torssell, krönikör Nya Tider

Källahttps://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1658526544362707&id=100006161327235

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar