torsdag 13 augusti 2015

USA lät IS växa fram
Den amerikanska regeringen tog ett "avsiktligt beslut" att se på medan radikala islamistgrupper gick samman för att bilda Islamiska staten i Syrien. Det hävdar den före detta chefen för USA:s militära underrättelsetjänst DIA, som redan 2012 varnade för vad som var på väg att hända. Han bekräftar också att USA hjälpte till att skicka vapen till al-Qaida och andra terrorgrupper i syfte att störta Syriens president Bashar al-Assad.

- I augusti 2012 släppte DIA en hemligstämplad analys som fastslog att de främsta drivkrafterna i upproret mot Syriens president Assad var "salafister, Muslimska brödraskapet och AQI [al-Qaida i Irak]". DIA konstaterade att dessa radikala islamistgrupper främst sponsrades av "Västvärlden, Gulfstaterna och Turkiet".

Dokumentet varnade också för "ödesdigra konsekvenser" ifall grupperna skulle gå samman för att bilda en islamisk stat i Syrien.

"ISI (Islamiska staten i Irak) skulle också kunna utropa en islamisk stat genom att gå ihop med andra terroristorganisationer i Irak och Syrien, vilket skulle innebära ett allvarligt mot Irak och dess territorium."

I en intervju med Al Jazeera konstaterar DIA:s dåvarande chef, Michael Flynn, att den amerikanska regeringen aktivt beslutade att inte lyssna på varningarna. Analysen avfärdades omedelbart av amerikanska UD.

– Jag tror att det togs ett beslut. Jag tror att det var en avsiktlig beslut, säger Flynn.
Den före detta DIA-chefen erkänner också att USA, tillsammans med Turkiet och Gulfstaterna, gav politiskt stöd och koordinerade vapenleveranser till al-Qaida-ledda rebeller i Syrien. När Al Jazeera frågar honom varför han inte gjorde någonting åt vapenleveranserna svarar han:

– Jag är ledsen över att behöva säga det, men det var inte mitt jobb. Mitt jobb var att säkerställa att vår underrättelseinformation var korrekt.

Källa: http://www.friatider.se/underr-ttelsetopp-usa-l-t-v-xa-fram
Refhttp://www.nyatider.nu/amerikansk-fd-underrattelsechef-is-framvaxt-ett-avsiktligt-beslut/

--------------------------------------

- Inte ett dugg förvånande. Utom möjligen för meste USA-rövslickaren, Pinocchio-kopian Carl Bildt. Att USA saknar all form av moral och etik är välkänt, världshegemonin hos krigshetsarnationen står höljt över alla andra hänsyn. Obama har fortsatt dåren GW Bush urusla utrikespolitik, båda borde ställas inför internationella brottsdomstolen i Haag. Obama (via norska KalleAnka-varianten av Nobelkommittén) fick fredspriset 2009, redan innan han installerats i Vita huset, och har sedan dess startat över femton anfallskrig i suveräna stater och länder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar