fredag 3 juli 2015

Finns det intelligent liv inom moderaterna?

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen.

- De Nya Moderaterna. De som drivs av fokusgrupper och opinionsmätningar istället för idéer och principer. De som ser sig själva som pragmatiska förvaltare istället för visionärer. De som gått mot mitten och därmed flyttat hela det svenska politiska spektrat åt vänster. De som ödelagt årtionden av borgerlig och frihetlig opinionsbildning.

Jag saknar de gamla Moderaterna. Och det är inte bara idéerna, principerna och visionen jag saknar. Det handlar minst lika mycket om intellektuell skärpa, bildning och den arena för intelligent debatt partiet en gång var.

I dag kommer Moderaterna att få paddla för att ta sig runt Decemberöverenskommelsens blindskär. Vilket i sig är en debatt som gör mig dyster. För de flesta kritiker är inte så strålande, de heller. Problemet med DÖk är att den är demokratiskt oacceptabel. Men det mesta av kritiken kommer från debattörer vars främsta drivkraft tycks vara att släppa in SD i stugvärmen.

I just invandrings- och flyktingfrågorna har Moderaterna bara sig själva att skylla. De hade en i vart fall balanserad politik fram till ungefär 2008. Sedan överreagerade de [läs Fredrik Reinfeldt - [min anm] på SD:s inträde på den politiska scenen. Resultatet blev en ny politik som håller på att kollapsa under sin egen tyngd. Tänk om de istället hade slagit fast en princip att hålla sig till. Till exempel att människor har rätt att bo var de vill – men inte på andras bekostnad (eller på andras egendom).

Men icke. Så nu befinner man sig i en situation där även arbetskraftsinvandringen och den fria rörligheten inom EU är under tung beskjutning. Barnet riskerar att åka ut med badvattnet. Det är deprimerande och oskickligt hanterat.

Det återstår att se vad dagen bär i sitt sköte. Almedalen vore en perfekt scen för Anna Kinberg Batra att hålla ett smart, intressant och frihetligt linjetal. Det skulle inte bara ge nytt liv åt Moderaterna, det skulle även ge henne kontroll över sin roll som partiledare.

Men det är nog att hoppas på för mycket. Moderaterna tycks helt enkelt ha passerat sitt bäst-före-datum.


Källahttp://henrikalexandersson.blogspot.se/2015/07/finns-det-intelligent-liv-inom.html
Refhttp://avpixlat.info/2015/07/03/m-och-muf-i-kabbel-om-invandringen/

-------------------


- "Hellre död än moderöd"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar