onsdag 28 oktober 2015

“Man kan inte stirra sig blind på en lag”

Korvdialog-polis och "presstalesman" Fuxborg, polisen
Värsta Götalands-regionen

Thomas Fuxborg är polisens presstalesman i Västra Götaland. Thomas Fuxborg är polisen som kom ut som anarkist, eller hur skall man annars tolka Fuxborgs uttalande apropå polisens icke-insats när 200 flyktingar klev i land i Göteborg…?

“Man kan inte stirra sig blind på en lag” 

Sug på den ett tag. Sug på den ett tag till och väv in i sugandet att det är polisens presstalesperson i Västra Götaland som tycker att man inte kan stirra sig blind på en lag. Det där citatet kan ju komma till användning vid massor av tillfällen. Tack för den konstapel Fuxborg.

Du trycker gaspedalen i botten. Du har bråttom någonstans till någonting någon gång. Så står de där med en stopp-spade och barsk min, Fuxborgs kollegor. De påtalar att ditt körkort ryker och att du är en vettvilling som egentligen inte borde få köra bil längre. Ditt svar är lika självklart som naturligt – Man kan inte stirra sig blind på en lag. Lex Fuxborg gäller och du kör vidare till doften av bränt gummi.

Du “glömmer” bort att du har stoppat in en hummer i innerfickan inne på Hemköp  i Nordstan. När du passerar kassalinjen fortfarande lika minnessvag stoppas du av en ondsint väktare som vill berätta något för dig. Du är en tjuv. Du snattar. Han tänker se till att polisen kommer till ICA för att lagföra dig. Du upplyser honom om att polisen minsann tycker att man inte kan stirra sig blind på en lag innan du tar hummern och knallar iväg ut i den aldrig så fria friheten.

Det finns något heter signalvärde, och signalvärdet i konstapel Fuxborgs uttalande om att man inte kan stirra sig blind på en lag är att om inte ens polisen bryr sig om våra lagar så behöver inte du göra det heller. Fuxborg spelar rollen som godhetens apostel, som en av alla de som i spåren av en flyktingvågen tycker att man kan börja rucka på lagar och regler. Att vi inte har en aning om vem som kliver iland eller åker över bron spelar ingen roll. Att Svensson slängs av tåget när han saknar ID medan den som gjort konfetti av sitt pass i Adriatiska havet får åka Statens Järnvägar utan handlingar är ett tecken på att vi är mitt i en masspsykos. Bara i en masspsykos skulle en polis av Fuxborgs dignitet få för sig att stå inför journalister och säga att man inte kan stirra sig blind på en lag. Det är ju så absurt, så emot allt det vi trodde att vår polis skulle stå för…

Sverige är i en masspsykos. Ambitionen att aldrig någonsin någon gång kunna ifrågasättas som tillräckligt god gör att folk skiter i sin yrkesroll, i våra demokratiskt klubbade lagar och regler. När vi har poliser som jobbar i symbios med journalister står inför sina vänner i media och säger att man inte behöver stirra sig blind på en lag är vi på väg dit. För om inte polisen ens försöker stirra sig blind på lagen, varför behöver du och jag göra det?

Mot anarki. Mot systemkollaps. Och allt för att vi alla vill vara godast av alla…

Källa:
http://www.6mannen.se/anarki/

Ref:
"Världens sämsta polis" (1999)

Och plötsligt, 29 okt 2015, polisen överraskar:
"Vi behöver retirera till en likhet inför lagen"

 --------------------------------------

- Med en sådan polismakt, en nolla som förringar svensk lag offentligt, och med Dan Kräkman-Eliasson, sossepolitruk och tidernas sämsta generaldirektör, nu inne på sin tredje GD-tjänst, vald av svetsar-Löfven till rikspolischef, så vet man inte om man skall skratta eller gråta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar