onsdag 14 oktober 2015

Ha' de' gôtt'

Smaka på det yttrandet. Ha' de' gôtt'

Om man får yttrandet direkt, eye-to-eye från någon vän, en bekant, så kan man förhoppningsvis anta och i bästa fall känna att det är välment och äkta.

Men, när yttrandet regelmässigt trumpetas ut fullständigt anonymt, från förnumstiga studioreportrar/programledare i SVT, så blir det annorlunda. Dessa präktiga PK-vasaller, därtill kommenderade, och djupt engagerade (till synes), flödar ut dåliga, ödesdigra nyheter, minut för minut, timme för timme, dag ut och dag in, med ett tema. Att sprida info om invandrarkatastrofen i Sverige. Alltid med grav "tyck-synd-om"-patos, förutsägbara känsloyttranden av omhändertagandekaraktär, i stort sett ALDRIG en kritisk, ifrågasättande belysning. Meningsmotståndare, icke-PK-ister, ytterst ovanliga, om... så avfärdas vederbörande i klippt och minimalt format. Ensamkommande "baarn" särskilt omhuldade, trots för alla en uppenbar lögn, jag brukar säga "lägg på tio år". Utan att skämmas sprids en medveten lögnmatta, och svensken förväntas svälja kompotten. Bevisligen lyckosamt, 87:an Kålrot, tycks nöjd så länge Svenne-Volvon på radhusgarage~uppfarten blänker, TV-programmen Let's dance och Bonde söker fru, vevas om och om igen, plus starköl och några groggar på fredag-lördag, det räcker.

För mig blir frasen totalt tom, föraktfull. Först - för att hålla sig till huvudtemat, invandrarsnyftandet, dominerar fullständigt program som Aktuellt, Rapport och 'debatter' inom geschäftet. När det katastrofala och deprimerande spektaklet ensidigt speglas intill navelnivå. godhetsglorian lyser på studiofolk och välvalda PK-inbjudna, så tillönskas tittaten/lyssnaren avslutningsvis, "ha' de' gôtt" (taget från SVT Västnytt, som har standardfrasen inpräntad i hjärnbarken på sina publikt offentlig~utkablade medarbetare, tv-'kändisar' gubevars... goa' gôbbar).

Vad menas? Skall man antas tycka likadant, känna sig "god", och därmed må bra av eländesutpumpandet? Antagligen, och därmed "ha' de' så gôtt". Men för oss icke-PK-korrekta, insiktsfulla, kritiska betraktare, så känns klyschan totalt malplacerad, som ett dåligt skämt, ett slag i ansiktet, statligt mediaregisserat.

Det borde kompletteras med, ... "om du kan, orkar och vill" (á la Lasse Kronér). Och avslutningsvis... "om ej, så ha Prozac, och Sobril tillhands, och vara viktigt för din hälsa och mentala välbefinnande".

Jag vill inte höra frasen öht. Den är totalt malplacerad, anonyma klyschor med inneboende motsättningar inbyggda, skall inte kablas ut av statligt skattebetalda program. Jag betackar mig, men kan bara skydda mig genom att stänga av, allra senast när det nalkas den avslutande väderprognosen.

PS. En annan standard-idiot-fras som ofta vevas. "Nästa sändning kl 22:15, hoppas vi ses då". Varför? För att veva in sk*ten i huvudet på kunderna/folk en gång till? Självgodhet och introvertfixering i en annan tappning.

Tvi vale!

refhttp://www.slangopedia.se/ordlista/?ord=g%F6tt

PS. En huttfrisk jöttebojare, som rapar nyheter i SVT Väst, har en egen variant:
"Ha' de' gôtt'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar