torsdag 22 oktober 2015

Frågan

??????????????????

- Så står han där, inför rullande och blixtrande kameror, statsminister Löfven. Erkännandet som väldigt många har väntat på kommer till slut, efter många om och ännu fler men – “Vi är på gränsen av vår kapacitet av mottagande i Sverige”. Det finns alltså och trots allt en gräns för vad Sverige klarar av när det gäller flyktingmottagande. Det finns alltså “volymer” som vår kapacitet inte kan hantera. Det fanns alltså inte oändliga fält och skogar, det spelar tydligen ingen roll hur mycket Svensson öppnar sitt hjärta. Vi är på gränsen av vår kapacitet av mottagande i Sverige…
Oftast är det kul att vara populär, och om man då även är mest populär är det ännu roligare. Går man ut på krogen är det – om nu inte kämpar i distriktsmästerskapen i att vara asocial – roligare att vara en populär samtalspartner än den där som ingen märker av. Sverige är väldigt populärt bland de som är på flykt från Afghanistan, från Irak, från Syrien och en del andra länder som är populära att fly ifrån. Vi har hört det från flera politiker och journalister, att vi skall vara glada att Sverige är ett populärt land, ett land som folk vill fly till. Nu är vi så populära att vi är på gränsen för vad vi populära klarar av.
I ett läge när man känner att man är för populär är det läge att ställa sig frågan vad det är som gör att vi är så mycket mer populära än alla andra, varför vi i Sverige är så populära att vi vinner flyktingmottagartävlingen per capita med råge. Varför är vi i Sverige så mycket mer populära än civiliserade länder som till exempel Holland, Danmark, Norge, Österrike? Ingen ställer frågan varför det där landet nästan längst upp i norr tillsammans med Tyskland är den mest populära slutdestinationen för de som vandrar genom Europa i sin flykt. Kan det vara så enkelt att man inte frågar för att man anar vad svaret är…?
Är det för att Sverige är tryggare än Danmark som folk tar vandringen några mil längre? Är det för att Sverige har ett trevligare klimat och bättre väder än Österrike som flyktingen väljer den fjällhöga nord framför Alperna? Är det för att Sverige inte är säkrare än Norge som de ensamkommande flyktingungdomarna söker sig till storebror istället för lillebror? Är det krig i Holland? Är det därför Sverige och över 200 år av fred som vi tillsammans med det jättestora Tyskland är det mest populära slutmålet för flykten? Det är frågan, frågan, frågan och frågan.
Eller är det så att det är vi som är mest cyniska som sitter med svaret på frågan varför vi i Sverige närmar oss gränsen av vår kapacitet av flyktingmottagande? Att allt beror den svenska ambitionen att alltid vara de som är mest godhjärtade, med generösa, ha minst krav, bjuda på en massa bidrag, förmåner och att allt det är välkänt i flyktinglägren och länderna som flyktingarna flyr ifrån? Är det inte så att det är vår missriktade välvilja, vår kravlöshet, vår naivitet som lagt grunden för att vår välfärd idag sätts på prov som den aldrig tidigare varit i närheten av?
Det är frågan som cynikern jag ställer mig när Löfven står och käbblar om gränser och kapacitet…

Källahttp://www.6mannen.se/fragan/

-----------------------

"Att vara eller inte vara, det är frågan". För Sverige, som land. Den Erlanderska homogeniteten är redan bortväxlad. När hamnar svenskarna, FOLKET, i minoritet, nästa fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar