måndag 22 juni 2015

Sverigedemokraterna rusar inför Almedalen

Inget tycks hejda Sverigedemokraternas starka trend. Decemberöverenskommelsen, migration, tiggeri och islamistisk extremism underblåser utvecklingen.

- En vecka före Almedalen och dagen efter att regeringen Löfven fått igenom sin vårbudget, tack vare Decemberöverenskommelsen, noterar Sverigedemokraterna toppnoteringar i flera opinionsmätningar.

- Sentio: 22,1 procent.
- YouGov: 20,1 procent.
- Novus: 18 procent.

I Dagens Samhälles konsensusmätning Poll of polls har SD nu 16,5 procent, vilket är ett vägt genomsnitt av åtta mätningar sedan den 28 maj. Sammanlagt bygger snittet på intervjuer med hela 19 400 väljare. 

Med tanke på 14 400 av intervjuerna bygger på obundna slumpvisa urvalsmätningar (OSU) har utfallet högsta statistiska kvalitet. SCB:s siffror, som ofta beskrivs som ”viktigast”, bygger på 6 000 intervjuer.

Genomsnittet för de tre dagsaktuella mätningarna (Sentio, YouGov, Novus) ligger på hela 20 procent. Sentio (webb) är det institut som träffat mest rätt för SD inför valen 2010 och 2014. Novus är nästan lika tungt som SCB-mätningen eftersom man ökat antalet intervjuade till 4 000 personer i en traditionell OSU. Novus anger SD till 18 procent.

      DS Poll of polls: Samtliga mätningar 28 maj - 18 juni 2015. 
      Antal intervjuade: 19 400 personer.

De nya siffrorna för SD bekräftar att partiet är ensamt om att ha en substansiellt stark positiv trend. Om den inte bryts kommer SD att passera både Socialdemokraterna och Moderaterna under 2016. Alltmer etableras bilden av Sverigedemokraterna som ”det enda oppositionspartiet” och en rad faktorer ger partiledaren Jimmie Åkesson råg i ryggen.

    > Invandring/migration har seglat upp som den viktigaste väljarfrågan.
    > Tiggeridebatten.
    > Islamistisk extremism och jihadistresor till Syrien från svenska förorter.
    > Decemberöverenskommelsen, som satt borgerligheten på läktaren.
    > Socialdemokraternas beroende av vänsterpartierna V och MP.

Statsvetarna Andreas Johansson Heinö, Andrej Kokkonen och Anders Hellström har var och en för sig skrivit analyser om SD:s exceptionella framgångar. Bland annat pekar man på att utfrysning, demonisering och ”brunstämpling” av alla åsikter som kan associeras med partiet numera är helt verkningslösa attacker. Det är snarare så att SD alltmer börjar likna ett konservativt, borgerligt parti som funnit en ledig nisch.

 ”SD har på egen hand ritat om den politiska kartan i Sverige. Som en följd av detta är den traditionella inomborgerliga debatten om liberalism kontra konservatism på väg att bli obsolet. SD är nämligen redan det självklara konservativa alternativet i svensk politik”, hävdar Andreas Johansson Heinö i moderata Borås Tidning.

Talet om ”vänstervind” ekar allt ihåligare. Regeringen stöds av knappt 34 procent just nu och inklusive Vänsterpartiet har det röda laget 40 procent. Allmänhetens stöd för den hållning som propageras från Jonas Sjöstedt blir allt svagare. Allianspartierna har, samtidigt som Decemberöverenskommelsen trätt i funktion, också 40 procents stöd men får tillsammans med SD ihop 57 procent i opinionen.

Se även: Dagens Samhälle Poll of polls 

Mats Edman

Källa: http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/sverigedemokraterna-rusar-infoer-almedalen-16634
Ref: Aftonbladets mätningar är inte trovärdiga


--------------------------------------------


- SD har haft, och har alltjämt excellenta, frivilliga, produktiva och obetalda medarbetare som hjälpt till att "rita om den politiska kartan" i Sverige. S k 'nyttiga idioter', som dessa:

1. Fredrik Reinfeldt
2. 7Partiet
3. Gammelmedia
4. SVT och SR
5. PK-sörjan, som självbespeglande "goda" debattörer och organisationer, svenska kyrkan, över-humanistfixerade fantasifigurer, zigenartiggar~supporters, genus och feministmaffian, 'allt-åt-alla'~vänstern, och många, många andra.

SD är inte påfallande ofta på barrikaderna sedan ganska lång tid, det behövs inte när man begåvats med ett självspelande piano. Man lutar sig tillbaka, framhåller vid behov, och viktiga tillfällen, att invandringspolitiken är inte "förhandlingsbar", den står man fast vid, och de andra nyckelområdena som kriminalitet, utanförskap, felaktig lagstiftning och svensk-diskriminerande förhållanden finns i ett paket, som tilltalar folket, pensionärer, otrygga människor, folk som vill bevara välfärden, dvs de riktiga svenskarna. Men också en växande skara tidiga, och väletablerade invandrare, som fått nog, och klarsynt inser att samhällets och ekonomins förfall, drabbar dem själva, kanske värre än för de flesta andra grupper i samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar