torsdag 18 juni 2015

Antirasistiskt ramaskri när forskare letar vikinga-dna i Normandie

Forskare genomför nu dna-test på invånare i franska Normandie för att ta reda på i hur hög utsträckning de härstammar från vikingarna. Men planerna har stött på motstånd från vänsteraktivister.

– Rasister kan utnyttja det här för att säga: "Jag har bevis för att jag inte har något arabiskt blod", säger en lokal antirasist.

Ett hundratal invånare på halvön Cotentin i Normandie ska dna-testas i forskningsprojektet, som inleddes i måndags.

Deltagarna i studien har valts ut för att de har skandinaviska efternamn eller för att alla fyra av deras far- och morföräldrar är födda i området.

Syftet med studien är att ta reda på mer om hur intensiv vikingarnas invasion av Normandie var under 800- och 900-talen. Bland annat vill forskarna undersöka om de skandinaviska kolonialisterna gifte sig med den övriga befolkningen eller om de höll sig för sig själva, rapporterar The Guardian.

Men projektet har väckt kritik. Jacques Declosmenil, som är ledare för den lokala antirasistiska organisation MRAP, varnar för att studien kan bidra till att skapa en uppfattning om att det finns "riktiga normander och oäkta normander".

– I den nuvarande situationen vi har med främlingsfientlighet kan det vara väldigt farligt. Rasister kan utnyttja det här för att säga: "Jag har bevis för att jag inte har något arabiskt blod, säger Declosmenil enligt The Guardian.

Studien förväntas publiceras under 2016.

Källahttp://www.friatider.se/antirasistiskt-ramaskri-n-r-forskare-letar-vikinga-dna-i-normandie

----------------------------------

Ypperligt initiativ. Att få vetenskapligt belagt att inte ha arabblod i sina ådror är en ynnest av högsta valör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar