tisdag 9 juni 2015

Forskare varnar för Natomedlemskap

Amerikanska B52-plan kommer att öva bombfällning i Sverige under den pågående Natoövningen Baltops.

Om Sverige blir medlem i Nato skulle det av Ryssland tolkas som ytterligare en fientlig handling från väst och leda till större osäkerhet. Det skriver två forskare vid Försvarshögskolan på DN Debatt.

- Under den pågående Natoövningen Baltops kommer amerikanska B52-flygplan att öva bombfällning på den skånska östkusten. Samtidigt uppger nu Moderaterna att man förespråkar att Sverige ska ansöka om medlemskap i den USA-ledda militära alliansen nästa mandatperiod.

Förespråkarna av ett svenskt Natomedlemskap hänvisar till ett allt mer aggressivt Ryssland. Men enligt två forskare vid Försvarshögskolan är ett medlemskap helt fel väg att gå.

"Ryssland agerar logiskt"
Forskarna skriver på DN Debatt att aggressiviteten från ryskt håll är en reaktion på att Nato expanderat och allt mer trängt in i Rysslands intressesfär. Om Sverige skulle gå med i Nato skulle det ytterligare bekräfta den ryska bilden av aggressiv och respektlös militärallians och kränka Rysslands stormaktsidentitet.

"Ju starkare hotet från väst upplevs, desto mer desperat kan vi anta att Ryssland kommer att agera för att bekräfta denna stormaktsidentitet. Genom att cementera den ryska bilden av en expansiv och respektlös västallians kan ett svenskt Nato-inträde därför skapa förutsättningar för ytterligare rysk aggression. På basis av denna analys rekommenderar vi att Sverige fortsätter att stå utanför organisationen", skriver skriver Linus Hagström, professor i statsvetenskap, och Tom Lundborg, lektor i statsvetenskap.

De två forskarna hänvisar bland annat till den inflytelserika amerikanska statsvetaren John Mearsheimer, som i en artikel i Foreign Affairs förra året konstaterade att konflikten i Ukraina är västvärldens fel. Enligt Mearsheimer har Ryssland agerat helt logiskt och helt enkelt tvingats reagera på att Nato och EU allt mer börjat trampa i dess bakgård.

Källahttp://www.friatider.se/forskare-varnar-f-r-natomedlemskap
Refhttps://janmilld.wordpress.com/2015/05/31/propagandaoffensiver/

---------------------------

- Uppenbarligen svävar Pinocchio-näsan, och USA:s rövslickare No #1, Carl Bildts sjukliga fascination av krigshetsarnationen USA och dess terrororganisation Nato. Med Nobels fredspristagare, hybriden Obama, presidenten som startat fler anfallskrig än t o m korkskallen GW Bush orkade med. Att stekpanneansiktet Batra går på i samma stil, visar att moderaterna lyder under despoten Reinfeldts inflytande, inkl Hallandstoken Bildt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar