söndag 21 juni 2015

Ska Finland lämna euron ?

Finlands utrikes- och Europaminister Timo Soini är ingen vän vare sig av EU eller euron 
Foto: Martti Kainulainen / TT / NTB Scanpix

Hufvudstadsbladet skriver idag att Europarlamentarikern Paavo Väyrynen (C) på sin blogg skriver att det verkar allt klarare att Grekland kommer att frigöra sig från euroområdet.

- Han skriver att Finland redan har lidit tillräckligt av medlemskapet i euroområdet och att det var ett stort misstag att gå med i den enhetliga valutan.

Enligt Väyrynen borde Finland återta sin ekonomiska självständighet och förmåga att själv inverka på det yttre värdet av sin valuta. Han föreslår att Finland åter tar i bruk sin egen valuta vid sidan om euron.

Om också de andra länderna inom euroområdet tar i bruk sin egen valuta vid sidan om euron tror Väyrynen att euron ännu kan räddas. På så sätt skulle man övergå från enhetlig valuta till gemensam valuta.

Greklands eventuella frigörelse skulle enligt Väyrynen enbart stöda det gemensamma ansvaret inom euroområdet och det centraliserade beslutsfattandet inom EU. Om Finland vill frigöra sig från det gemensamma ansvaret inom euroområdet ser Väyrynen en frigörelse från euroområdet som det enda sättet.

Väyrynen har inte på länge haft en särskilt stark position i finländsk politik, men opinionen mot att "betala för grekerna" är stark och med Timo Soini (Sannfinländarna) som utrikes- och Europaminister i ett läge där statsfinanserna (och den nationella ekonomin) kräver hårda tag från regeringen kan Väyrynen få rejält stöd.

Finlands roll i Grexit-dramat ska inte underskattas.

Källa: http://www.svd.se/ska-finland-lamna-euron-?ref=yfp

---------------------------


- ALLT som bidrar till EU-hybridens kollaps är välkommet.. Grexit, Finsk valuta, England o Danmarks krav inom invällarområdet (social bidragsturism # Schengen-rörligheten), Italiens/Greklands fiffel med Dublinförordningen, Schweiz' radikala visumskärpning, Frankrikes stängda visum-gräns mot Italien, Ungerns fysiska mur mot Serbien, Medelhavsfiaskot med "migranter"-horderna mm mm. Alla konstlade imperier genom världshistorien har fallit, så kommer även EU att göra, det är en tidsfråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar