söndag 23 november 2014

Svenska fängelser nio gånger dyrare än amerikanska


En fängelseplats i Sverige kostar nio gånger så mycket som en genomsnittlig fängelseplats i USA.

Tidigare i år släpptes en studie från universitetet i Lausanne som avslöjade att kostnaden för att hålla en fånge inlåst i ett svenskt fängelse under ett års tid kostar omkring 2,1 miljoner svenska kronor.

I USA är samma kostnad, i genomsnitt, drygt 230.000 kronor per år enligt en rapport från Vera – en liberal lobbygrupp som är motståndare till fängelsestraffet bland annat för att man anser att det kostar för mycket pengar att hålla människor inlåsta.

Skillnaderna mellan kostnaderna för en fängelseplats i ett amerikanskt fängelse varierar dessutom kraftigt. I delstaten Kentucky kostar det knappt 110.000 kronor per år att hålla en brottsling i tryggt förvar bakom lås och bom medan det i New York kostar mer än fyra gånger så mycket. Trots det är kostnaden för en fängelseplats i New York bara en bråkdel av vad den kostar i Sverige.
Kostnaden för att ta hand om brottslingar har ökat kraftigt i Sverige på senare år. År 2000 var regeringens anslag till Kriminalvården 4,1 miljarder kronor, i år har man istället en budget på 7,8 miljarder – en ökning med 90 procent på 14 år.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar