fredag 7 november 2014

Sökes: "gnällfria medarbetare"

För Migrationsverkets del innebär höstprognosen mycket att göra, ett bra tag framöver. Verket skriver om jämförelser med Balkankriget och konstaterar att vi nu förvisso matchar 1992, då Sverige tog emot 84 000 flyktingar, men skillnaden är att det då handlade om ett enskilt år. Det vi ser nu är inte så mycket en topp som en platå – som väntas ligga fast i många år.

Så hur fungerar arbetet på insidan? I kommande numret av Neo finns ett reportage av Ivar Arpi om arbetsmiljön på myndigheten. Omorganisation och effektivisering är alltid tufft, men kan samtidigt leda till bra saker. Förvisso har Migrationsverket fått ner asylutredningstiden från nio till tre månader (den väntas dock öka till tio månader igen på grund av söktrycket), men kortare utredningar innebär förstås också mindre grundliga.

1 500 personer behöver rekryteras från oktober 2014 till december 2015”, skriver verket i prognosen. Behovet, tillägger man, är egentligen större, men man har helt enkelt inte kapacitet att rekrytera snabbare. En sådan personaltillväxt innebär förstås svårigheter att hinna utbilda de nyanställda. I Arpis reportage berättar Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik att nya och oerfarna därför sätts på enkla ärenden, sådana där man ”misstänker att det kommer att bli bifall”. Dylika fall är vanligen personer från Syrien eller Eritrea, nationaliteter där beviljandegraden är hög. Men, påtalar Arpi, det här innebär ju samtidigt att ingen utreder om den nationalitet som uppges verkligen stämmer.

Bristerna som beskrivs är förvisso väntade i en så hårt pressad verksamhet. Men, ovanpå detta läggs managementidéer och friskvårdspepp av sällsynt plastig karaktär. Problem med missnöje, stress och sjukskrivningar möts med krystade satsningar. Bland annat har de anställda fått bära rosa armband, tänkta att påminna dem om att inte gnälla. Målet med projektet var att gå 21 dagar utan gnäll. Klarade man det fick man diplom (!).

Nu söker Migrationsverket 1 500 nya "gnällfria" medarbetare med 'hög stresströskel'.

Källa: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sokes-gnallfria-medarbetare_4078331.svd

Tja, nu pågår en rättegång i Malmö, där invällare anställts, och givetvis fifflat och fått in kompis-slödder, mot svarta pengar i ersättning, inga småsummor heller. 'Hög stresströskel' kanske de åtalade negrerna hade, vem vet?  *suck*

'Rosa armband'? Doftar HBTQ? Är det bögar och flator som sätts i första rummet, av denna skandalösa myndighet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar