måndag 17 november 2014

Inifrån Migrationsverket – en orgie i fusk och bedrägeri

Sverige är högsta vinsten för hänsynslösa människosmugglare och lyckosökare som omsätter flera miljarder varje år. I ett reportage Ivar Arpi gjort för Neo blir denna orgie i fusk, bedrägerier och naivitet smärtsamt uppenbar. Frågan är hur länge till situationen kommer tillåtas fortgå.

- Arpi har talat med anställda på Migrationsverket, där man hela tiden nyrekryterar för att klara bördan. “Inger” har arbetat på myndigheten i tio år.

Vi låtsas att vi utreder. Men det är världens största berättartävling jag jobbar med. Jag är något slags jury. Och vårt sätt att jobba gör att de med verkliga asylskäl, de som är traumatiserade på riktigt, de klarar inte av våra krav på hur en övertygande berättelse ska se ut.

Ett Sverige som med öppenhet tar tillvara den globala migrationens möjligheter”, lyder verkets vision formulerad av före detta generaldirektören Dan Eliasson-Kräkman. “Vi betraktar migrationen som en positiv kraft, något som bidrar till att göra vårt land rikare i ekonomiskt och kulturellt hänseende”, heter det vidare.

Arpi kommenterar att visionen snarare tycks vara ett politiskt ställningstagande än något annat, och för tankarna till opinionsbildning mer än myndighetsutövning. Och vad visionen betyder vet de knappt själva, inte heller Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik som bara kommenterar att den är “ganska högtflygande”.

Ribbenvik uppvisar dessutom en enorm naivitet avseende de asylsökandes id-handlingar.

– Det finns jättemånga människor som kastar bort sitt pass. Antingen på eget bevåg eller för att smugglaren säger att man ska göra det. Men vem som gör det och vem som helt enkelt inte hade möjlighet att få med sig sitt pass, det vet vi inte, säger Mikael Ribbenvik.

Bland de anställda är man föga imponerad av visionen. “Det är ett taffligt försök till hjärntvätt. Jag blir skitförbannad när jag ser det”, säger en handläggare och lägger till att “uppdraget verkar vara att vi ska ta emot så många som möjligt på så kort tid som möjligt”.

Då alltfler började sjukskriva sig på “Ingers” arbetsplats anställdes ett friskvårdsombud, som införde rosa gummiarmband för att stävja de anställdas “gnäll”. Varje gång de gnällde skulle de sätta armbandet på andra handleden. Syftet var att gå 21 dagar utan att gnälla, och de anställda som lyckades skulle få ett diplom som visar att man “bidrar till en gnällfri värld”.


– Om du pratar med folk som om de vore tolv år så börjar de till slut bete sig som om de vore tolv år. Vi är inte längre tjänstemän, vi är små rädda barn, säger Inger.

Stefan”, som också arbetat på verket i över tio år, berättar hur myndigheten ser på de som kommer utan id-handlingar – vilket gäller för en förkrossande majoritet.

– Det påverkar inte heller ens trovärdighet negativt om man saknar id-handlingar eller ens om man har falska handlingar. I synnerhet falska handlingar kan man tycka borde påverka Migrationsverkets bedömning. Men det gör alltså inte det.

Inger” erkänner att hon var naiv då hon började på verket.

– Jag var naiv när jag började på Migrationsverket. Bland annat var det en kille som berättade en väldigt trovärdig historia. Den var dramatisk. Den var stark. Jag var helt säker på att det var självupplevt. Han grät på rätt ställen. Han uppfyllde alla villkor för att få asyl.

En vecka senare kommer en kvinna som berättar precis samma historia. Hon gör ett otroligt trovärdigt intryck även hon, berättar Inger.

– Hon till och med gråter på samma ställen som han gjorde. Men den här historien är så speciell att sannolikheten att de upplevde samma sak i samma ordning är noll. De fick riktigt bra smugglare.

Enligt “Stefan” lär sig människosmugglarna vilka knappar man ska trycka på för att få uppehållstillstånd beviljat, och de syrier som nu flödar in för att ta del av det automatiska permanenta uppehållstillståndet kommer ofta från Europa.

– Många som kommer till Sverige i dag är inte från Syrien. De är från Storbritannien, Spanien, Italien, Turkiet, där de har levt i många år. De bryr sig inte ens om att dölja sin Londonaccent när de pratar med oss. Alla vet om det, men det är ingen som vågar göra något åt det, säger Inger.

Här är med andra ord ett av skälen till att det alltid är just syrier som gnäller över mat och lokaler.

Det förekommer även att syrier som söker asyl i Sverige har dubbelt medborgarskap och har levt permanent i andra länder än Syrien de senaste åren. Enligt tjänstemännen Arpi talat med beviljas ofta asyl till dessa trots att de inte har skyddsbehov – de menar att det ofta rör sig om en önskan om bättre privatekonomi hos migranten.

Källa: http://avpixlat.info/2014/11/17/inifran-migrationsverket-en-orgie-i-fusk-och-bedrageri/

- Hela invällningscirkusen är en bisarr soppa, helt ofattbart att ett civiliserat, förut högtstående klassat, nu är i bananrepublik-klass, nej värre, inte ens bananrepubliker låter kött-tsunamis välla in i sina länder. Det handlar om ett folkövergrepp utan motsvarighet i svensk historia. Må den dag komma då en sund opinionskantring tvingar landsförrärna, främst politikerna, samt media, men även alla andre low-class självgoda 'samhällsdebattörer' och låtsas-*goda* falskprofeter. Ledningen inom Migrationsverket borde behandlas lika hårt som de ytterst ansvariga, dvs dömas efter krigslagar, dvs skjutas, precis som Reinfeldt, och de övriga partiledarna/språkrören, inom sjuklöverns förbrytargäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar