söndag 23 november 2014

Hetaste bomarknaden i landet – och den som är iskall

Trenden i Sverige är att allt fler söker sig till städerna och allt färre vill bo i landsorten. Enligt EU:s statistik urbaniseras Sverige snabbast av alla länder i unionen.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar också att flyttströmmarna går mot städerna. Hemnets siffror över vilka orter sajtens besökare letar efter tyder på samma sak.

Särskilt tydlig blir den bilden i Värmland. Karlstad och grannkommunen Hammarö finns båda med på 20 i topp-listan samtidigt som bruksorterna Munkfors och Hagfors en bit norrut i länet ligger sist i Hemnets sökindex.


Orterna med minst klick:

- Munkfors 6
- Hagfors 6
- Vilhelmina 7
- Markaryd 7
- Filipstad 8
- Eda 8
- Torsby 9
- Högsby 9
- Härjedalen 9
- Uppvidinge 9

.En villa i Munkfors kostar mindre än en sjundedel av vad husen kostar i Hammarö sju mil därifrån.
Stockholm, Göteborg och kommunerna på pendlingsavstånd ligger i söktopp tillsammans med högskoleorter som Umeå, Karlstad och Luleå.
Intresset slår förstås också på priserna. Enligt Mäklarstatistik har bostadspriserna i Luleå stigit med 20-25 procent det senaste året. I hela landet är motsvarande siffror 6-7 procent.
[råd - klicka INTE på svd-länken, det ger SvD högre attraktionskraft och annonsintäkter, vilket givetvis skall motverkas, gammelmedia värda att motarbetas till dess nedläggning]
---------------------------------------
- Stor dominans av värmlandshålor i 'inattraktivitetsligan' ovan. Förståeligt, det är ett riktigt rednecks-landskap, med introverta bonnläppar en masse. Lilla bruksorten Degerfors har väl uppemot 15-20 pizzerior, i övrigt nergånget som en övergiven spökstad i amerikanska mellanvästern där guldgrävarna flyktat sen många år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar