lördag 7 november 2015

Sanning och konsekvens


Även i Sverige börjar det nu uppmärksammas att Sverige börjar uppmärksammas ute i Europa. Det finns ju en dräpa om att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, och i förlängningen kanske det är bra ifall omvärlden ser vad Sverige gör här och nu. Där Sverige och svenskarna tror att vi samlar godhetspoäng och beundran hos våra grannar är bilden den motsatta. Grannarna undrar istället ifall det där tidigare föregångslandet uppe i norr har blivit ett dysfunktionellt haveri, och med stormsteg är på väg med att bli Europas nästa “failed state”…
- Svenska journalister upprörs över att Ungerns premiärminister Orbán förklarar att Sverige och svensk politik fungerar som en magnet för den flyktingström som rör sig genom Europa. Svensk media tycker att Orbán är hemsk när han anser att de som flyr till Sverige flyr till Sverige inte för att de är på jakt efter fred och skydd, utan för att man vill komma till ett bättre liv, till den svenska välfärdsstaten. Har Orbán fel? Är Sverige så mycket tryggare än Kroatien, Slovenien, Ungern eller något annat land i Europa som flyktingen måste passera på vägen hit? Är risken för krig eller katastrof så mycket mindre i Sverige än i resten av Europa?
Vi i Sverige gillar att placera oss på en självkonstruerad piedestal varifrån vi kan sitta och peka finger åt andra med ena handen med uppfostrande och uppfordrande kommentarer om att alla andra minsann skulle försöka sig på att vara lika goda som vi, vi svenskar. Med den andra handen sitter Svensson på piedestalen, ömsom slår sig själv för bröstet , ömsom pekar på sig själv med andemeningen “titta på mig, så duktig jag är”. Problemet är att de som står utanför och tittar på orgien i självgodhet tycker att det är något fel på de som vägrar se eller förstå konsekvenserna när piedestalen börjar bli ostadig och svaja. Problemet är att de som betraktar Sverige från ett annat perspektiv undrar varför vi i vår ambition att alltid vara godare än alla andra inte ser sanningen bakom den folkrörelse som är dagens flyktingrörelse där Sverige är målet för oproportionerligt många migranter.
De som söker sig till Sverige gör det för att de vill ha ett bättre liv, vara en del av välfärdsstaten  Sverige. Det är en högst normal drivkraft för den som söker ett nytt liv, ett bättre och säkrare liv. Det förstår jag, verkligen, samtidigt som jag förstår att den välfärdsstat som vi har byggt upp kommer att ställas inför enorma påfrestningar om utvecklingen håller i sig. När välfärdsstaten inte klarar av att leverera det som välfärdsstaten har levererat genom åren, till “infödingarna”, så kommer missnöjet. Samma missnöje kommer att ventileras från de som sökt sig hit tack vare välfärdsstatens renommé när inte förväntningarna infrias. Vi har sett sådana tecken med folk som är missnöjda och vägrar kliva av bussar i obygden. Det var inte Limedsforsen eller Fredriksberg de förväntade sig av Sverige. De förväntade sig “något bättre”…
Sverige utsätts för påfrestningar här och nu. Vår vilja att vinna godhetsligan får till följd att regeringen får gå till EU och be om nödhjälp för att kunna leverera den nödhjälp vi skall ge till de som sökt sig genom Europa. Våra grannar i Europa tycker att vi kan ta konsekvenserna av vår egen politik, våra egna ambitioner. Danmark har sagt det öppet. Det mumlas ungefär samma sak i Polen, Finland och de baltiska länderna. I Ungern med sin egen variant av utrikespolitisk Tourettes är man extremt tydliga och inte ett dugg konflikträdda. Vad alla andra tänker och tycker kan man bara ana.
Sverige är med sjumilakliv på väg mot att bli välfärdsstaten som bara är ett vackert minne, Nordens “failed state” där “Staten Sverige” har kapitulerat på grund av sin egen oförmåga att fatta, förstå och fatta politiska beslut för Sverige i tiden.
Om man inte orkar berätta sanningen om konsekvenserna av det som nu sker så kommer det snart bli ett helt annat tonläge i den svenska debatten, och det kommer med tanke på dagens politiska paralys gå rasande fort. Snart kommer det låta som i Polen och Ungern även här, med skillnaden att vi kommer att prata om oss själva medan de pratar om oss…

---------------------------

- Ungern har klassat oss, Danmark, Norge och Finland likaså. Sverige är ett politiskt totalt urflippat land, sinnessjukt illa skött, och denna vetskap är sannolikt mer spridd i världen än vad folk i gemen tror. Om "folk i gemen" nu har insett allvaret - man vet inte med 'det sovande folket' - om den nationalkris och det annalkande samhällskaos som sprider sig, men kommer att utvecklas mångfalt värre. "Dårarnas paradis" måste vara det tillstånd som genomsyrar regeringen, och parodi~svansen/Alliansen, plus gammelmedia, inkl SocialistiskaVänsterTelevisionen, Sveriges Rödio och TV4. Och nu står inför den karga och sanna verkligheten, som alltid hinner ifatt ränksmidare, bluffmakare, förslagna lögnare och maktgalningar. Snart nalkas alltmer det oundvikliga räfst och rättarting, som komma skall. Kommer bli intressant när dreven börjar vina, och darriga landsförrädiska figurer finner bäst att dra i tid, innan bilorna börjar falla skoningslöst.

Kolla smilet på den äldre godhetsgubben t v på bilden, han som matar invällarungen med glass. Ser snällt och 'mysigt ut', men får den bieffekten av Medel Svensson tror att det är så man ska bete sig, "vara god". Fel signal, man skall stirra stint på ovälkomna parasiter, i det här fallet invällarmamman. Närhelst jag stöter på en störande zigenare - bara deras existens är störande, när de halvt blockerar gångstråket - som förfular butiksentréer, så stirrar jag med direkt fientlig blick in i låtas-trashankens ögon, ibland kompletterat med "why don't you go home and work, like decent people do?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar