söndag 1 november 2015

Rättsväsendet inte "något rättesnöre" för Expressen

Inte alls förvånande. Skräp- och boulevardtidningarna ex Pressen, Aftonlögnen och Dödens Nyheter tävlar inbördes om bottentiteln "Sveriges sämsta tidning". Råd: köp inte någon av blaskorna, undvik att stötta dessa demokraturiska avgrundsalster. Råd: använd sajten unvis.it och klistra in ev nätsida/artikel, vid internetläsning. Då elimineras besöksstatistik och ev klickmisstag som gynnar annonsörer och därmed tidningarna. För webbläsaren Firefox finns ett s k add-on, som efter installation visas i den rullist som dyker up vid högerklick på länksidor. Ett snabbt och bekvämt sätt att använda sig av. Här hämtas tillägget: https://addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/unvisit/ .

-------------------------

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson gör nu upp med "myten" om att det är fel att hänga ut icke dömda med namn och bild för brott i tidningen.

- Det är på sin blogg som Mattsson redogör för sin uppfattning i olika pressetiska frågor. Den 44-årige - för vapenbrott tidigare dömde - chefredaktören avfärdar bland annat tanken på att media bör undvika att hänga ut icke-offentliga personer eller åtalade som ännu inte är dömda för brott.

"En annan vanlig okunskap om namngivningar avser 'offentliga personer' och 'privatpersoner'", skriver Mattsson i sin blogg och konstaterar:

"Det missförståndet är lika vanligt som uppfattningen om att media bara bör överväga att namnge den som är 'dömd', och inte den som är 'oskyldig', som om rättsväsendet vore något rättesnöre för redaktionerna."

Rättesnöre eller ej. När den dåvarande editionschefen Thomas Mattsson i november 2001 publicerade en Expressen-löpsedel med texten "GUDRUN SCHYMAN spelar in EROTISK FILM med sin ex-man: 'MAN SKA BLI KÅT'" renderade det en dom för förtal mot tidningens dåvarande ansvarige utgivare Joachim Berner.

Bonniers "målvakt"
Sedan dess har Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg fällts av Stockholms tingsrätt för förtal av skådespelaren Mikael Persbrandt och för grovt förtal av en privatperson. Uppgifterna som tidningen spred om privatpersonen var korrekta, men eftersom det inte rörde sig om en offentlig person dömdes Sjöberg för grovt förtal.


Tryckfrihetsexperten Hans-Gunnar Axberger konstaterade efter Persbrandt-domen att den ansvarige utgivaren på Expressen fungerar som en sorts "juridisk målvakt", av samma typ som man finner inom organiserad brottslighet. Axbergers bedömning styrks av att inte heller de senaste domarna har avhållit Expressen från att hänga ut ytterligare privatpersoner. I december 2013 var det dags igen. Då hängde Expressen ut flera privatpersoner som "näthatare" efter att tidningen samarbetspartners inom AFA hackat sig in i Fria Tiders, Exponerats och Avpixlats kommentarssystem.

Tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson åtalades den 16 oktober i år för grovt förtal med anledning av gärningarna 2013. Om Mattsson fälls för brotten riskerar han upp till två års fängelse.

Källahttp://www.friatider.se/r-ttsv-sendet-inte-n-got-r-ttesn-re-f-r-expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar