onsdag 4 november 2015

NÅGOT HAR GÅTT SÖNDER, IGEN…

Tidigt i morse gick något sönder i Sverige som aldrig blir helt igen.”

- Så inleds en debattartikel i dagens Expressen, och med feta bokstäver i rubriken sätts budskapet ännu tydligare. Tidigt i morse gick något sönder i Sverige. Och visst är det så, att något har gått sönder i Sverige. Men om det sedan gick sönder i morse, eller för några månader sedan, rentav redan under regeringen Reinfeldts tid vid makten kan man ju käbbla om. Men något har gått sönder, igen. En hel del har gått sönder igen, i ett Sverige som aldrig blir helt igen. Det går sönder nya saker i Sverige, mest hela tiden om du frågar mig…

De svenska lagarna har gått sönder. Den kombinerade migrations- och justitieministern tycker att regelverket som skall gäller vid flyktingmottagandet inte är så himla viktigt. Man måste kunna vara “pragmatisk” enligt statsrådet Morgan Johansson. Pragmatisk? Eller är det bara så att statsrådet ser hur regelverket har gått sönder under yttre påfrestningar och försöker förhålla sig till det?

Samma sak var på tapeten när polisen i Västra Götaland genom sin presstalesman Fuxborg lade grunden för att vissa lagar hade gått under och sönder. När en uniformerad, hyfsat högt uppsatt polis, går ut media och konstaterar att man kan inte stirra sig blind på en lag” så försvårades ordningsmaktens yrkesutövning som genom ett trollslag. För om man inte behöver stirra sig blind på en lag, varför skall man då överhuvudtaget titta på någon lag? När inte ens polisen bryr sig om lagarna, varför skall då medborgaren behöva göra det? Något har gått sönder, igen. Men det var inte i morse.

När något tidigt i morse gick sönder i Sverige, så handlade det om ett Sverige där statsapparaten, rättsväsendet, politikerna efter att lekt strutsar i över 18 månader inför en olaglig ockupation äntligen fick arslet ur vagnen och agerade. Något hade gått sönder, men det handlade inte om det svenska rättsväsendets oförmåga att ens kunna avbryta en ockupation om man frågade de som skrev debattartikeln. Något har sönder, men det handlade inte om att den och de som fick se sin mark ockuperad får betala hundratusentals kronor för sanering för att kunna ha glädje av marken framöver.

Det var inte det som var det trasiga Sverige. I debattförfattarnas ögon hade något gått sönder för att Sverige började fungera så smått igen. Något gick sönder för att några inte fick ockupera andras mark längre. Sedan var det det där med att det var en – förvisso helt galen – jurist och två juridikstuderande som skrev debattaren. Det är då man förstår att något har gått sönder i Sverige…

“…Jag kan det här eftersom jag är jurist berättade en av debattartikelns författare Behrang Kianzad i SVT Debatt när han vann TV-priset “Dryghetsdyngan” utan något som helst motstånd. Vi har alltså jurister som tycker att man har sönder Sverige när man försöker tillämpa de lagar och regler som gäller för allt och alla. Vi har alltså poliser som tycker att man inte kan stirra sig blind på lagen. Vi har en justitieminister som tycker att man skall vara pragmatisk när man tittar på regelverk och lagbok. Något har definitivt gått sönder i Sverige. Rejält.

Källahttp://www.6mannen.se/nagot-har-gatt-sonder-igen/

-----------------------------

- A failed state is a state perceived as having failed at some of the basic conditions and responsibilities of a sovereign government. Although there is no general consensus on the definition, the Fund for Peace characterizes a failed state as having the following characteristics:
Common characteristics of a failing state include a central government so weak or ineffective that it has little practical control over much of its territory and there is a non-provision of public services. When this happens widespread corruption and criminality, the intervention of non-state actors, the appearance of refugees and the involuntary movement of populations, and sharp economic decline can occur.

ref: Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar