onsdag 30 september 2015

Aftonbladet döms för näthat

I juni kallade Aftonbladet-journalisten och vänsterdebattören Martin Aagård programledaren Richard Herrey för "din gamle rasist" på Twitter. Nu döms Aftonbladet att betala 30.000 kronor i skadestånd för näthat.


Det var den 19 juni 2015 som Richard Herrey blev utpekad som rasist av Aftonbladet-journalisten Martin Aagård. I en stämningsansökan krävde Herrey ersättning med 30.000 kronor från Aftonbladet, som han menade hade principalansvar för Martin Aagårds twittrande i tjänsten.

Tidningen svarade aldrig på stämningsansökan och Stockholms tingsrätt har därför bifallit Herreys yrkanden genom en tredskodom idag. Genom domen förpliktas Aftonbladet att betala hela skadeståndet samt Richard Herreys rättegångskostnader.

"Genom domen är det tydligt att Aftonbladet förstår att man har ett ansvar för tidningens näthatande journalister och att man därför faktiskt avstår från att få frågan prövad i sak", säger Richard Herreys ombud, advokaten Thomas Ekenberg och jur. kand. Yvonne Wingqvist, i en gemensam skriftlig kommentar till Fria Tider.

Fredrik Lindén, informationsdirektör Schibsted Sverige, säger till branschtidningen Journalisten att tingsrätten har glömt att registrera Aftonbladets svaromål och nu ska rätta till detta.

Källa: http://www.friatider.se/aftonbladet-d-ms-f-r-n

-----------------------------

- Dömda för näthat, verkligen bra, blaskan är under all kritik, i alla avseenden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar