fredag 3 oktober 2014

Kritiker skjuter skarpt mot Natos ex-general


− Det ser ut som ett chockerade exempel på hur en tidigare ämbetsman går genom svängdörren och erbjuder sitt goda rykte, sina kontakter och insider-upplysningar till privata ändamål.

Kvinnan som avlossar denna skottsalva är Vicky Cann, från Corporate Europé Observatory, en organisation som bevakar och offentliggör hur stora företag och lobbyister skaffar sig inflytande i EU. Och måltavlan för hennes skarpa kritik är ingen mindre än Anders Fogh Rasmussen, som knappt hann avgå som NATO-general förrän han åter hamnade i hetluften, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I onsdags, dagen efter att han – åtminstone i bildlig bemärkelse – plockade av sig epåletterna, meddelande den tidigare Nato-chefen, som ju också har varit Danmarks statsminister, att han har inlett en ny karriär som konsult. Genom nystartade Rasmussen Global ska ägna sig åt att strategiskt rådgiva regeringar, globala organisationer och större företag i frågor som rör säkerhet och diplomati.

Ingen bra idé alls, tycker kritikerna, som i själva verket ser det som djupt problematiskt att Fogh Rasmussen bara från ena dagen till den andra erbjuder informationer och annat som han kan ha fått tillgång till som generalsekreterare i Nato.

Reinhard Butikofer, tysk EU-parlamentariker för De gröna, delar Vicy Canns negativa inställning och har också han laddat med skarp verbal ammunition:
− Att börja som lobby-konsulent i säkerhetsfrågor omedelbart efter att ha avgått som Natos generalsekreterare är opassande och oacceptabelt, är hans kommentar.

I en telefonintervju med Reuters besvarar Anders Fogh Rasmussen frågan om det nya jobbet inte innebär en intressekonflikt, något som han själv bestämt tillbakavisar:
− Jag har inte påbörjat några konkreta aktiviteter förrän i dag, eftersom jag inte har önskat den minsta lilla intressekonflikt.
Och han fortsätter:
− Jag har under alla dessa år tillägnat mig en massa erfarenheter, och jag tror att det också är i allmänhetens intresse att jag använder dessa för det allmänna goda.

I EU-kommissionen, som Reuters konstaterar är Natos granne i Bryssel, råder förbud för tidigare kommissionärer att fungera som lobbyister i EU under en period av 18 månader efter att de har lämnat kommissionen.
Frågan om vilka regler som gäller i Nato, eller specifikt i Anders Fogh Rasmussens fall, säger sig nyhetsbyrån inte ha fått besvarad.


kommentar: Har aldrig tålt denne präktige dansk. En slemmig, slug typ, hela hans apparation verkar tillrättalagd och beräknande. Inte ett dugg förvånad över hans aktion. Han är en kanske ännu mer motbjudande typ av person än Sveriges landsförrädare Reinfeldt. Och det säger inte lite. Lita aldrig på en dansk, och ha plånboken stängd...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar