lördag 4 oktober 2014

Europakonventionen sägs upp om Cameron vinner valet


Regerande Torypartiet föreslår att Storbritanniens parlament ska få befogenhet att låta landets domstolar strunta i beslut från Europadomstolen i Strasbourg, skriver Daily Mail. Detta sedan en somalisk våldtäktsman fått rätt att stanna i landet till följd av domstolens praxis.

- Det var den brittiske justitieministern Chris Grayling som presenterade förslaget på fredagen. Eftersom Storbritannien har skrivit under europakonventionen kommer man att förhandla med Strasbourg om en frivillig lösning, men om det inte går så kommer man att säga upp konventionen och lämna Europarådet.

David Camerons parti anklagar domstolen för politisk korrekthet och för att försvåra brittiska myndigheters hantering av framförallt invandrare och kriminella.

Enligt Grayling ska det brittiska parlamentet få vetorätt mot alla beslut i Europadomstolen, för att på så sätt göra Storbritanniens högsta domstol till ”den högsta instansen i frågor om mänskliga rättigheter”.

– Vad vi i praktiken gör är att förvandla Europadomstolen till en rådgivande instans, sade Chris Grayling till The Guardian.

Europadomstolen dömer i tvister om brott mot europakonventionen för mänskliga rättigheter, som sker mellan enskilda medborgare och de länder som har skrivit under konventionen. 

Enligt Daily Mail vill Torypartiet även ta bort de brittiska socialdemokraternas lag om mänskliga rättigheter, som infördes 1998 för att införliva Europadomstolens överhöghet i brittisk rätt. Lagen ska nu ersättas med en brittisk ”Bill of Rights”, som blir motsvarighet till den amerikanska konstitutionens grundläggande fri- och rättigheter.

Somalisk våldtäkt vände debatten 
Den brittiska debatten om mänskliga rättigheter tog fart i december förra året, när den våldtäktsdömde somaliern Mustafa Abdullahi beviljades rätt att stanna i Storbritannien på grund av sina "mänskliga rättigheter". Abdullahi hade då våldtagit en en gravid brittisk kvinna genom att hålla en kniv mot hennes hals.  

"Den 31-årige somaliern hade fått avslag på sin asylansökan och  dömdes till tio års fängelse samt utvisning 2007, men domarna i Migrationsdomstolen ansåg att en utvisning skulle kränka hans familjerättigheter – trots att han inte hade någon fru eller barn i Storbritannien", skriver Daily Mail.

Enligt tidningen motiverade rätten sitt beslut med att man var tvungen att följa praxis från Europadomstolen, och enligt denna domstol skulle han få stanna i Storbritannien eftersom hans mor och andra släktingar bodde i landet.

Fria Tider har den senaste veckan kunnat visa hur Sverige låtit en morddömd libanesisk man och en rysk polismördare få rätt att stanna i landet, efter vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen och Högsta domstolen. I båda fallen hänvisade rätten till europakonventionen för att motivera sitt avgörande.

Källor
http://www.friatider.se/sites/default/files/styles/wide/public/skarmavbild_2014-10-04_kl._20.15.17_0.png?itok=-6MR52O2

------------------

Kan man hoppas att Absurdistan tar lärdom och följer efter?  Svarar själv: NEJ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar