torsdag 2 oktober 2014

Ebolaepidemin är som en skogsbrand säger expert



En internationell kraftsamling måste till för att stoppa ebolaepidemin som nu utvecklas oroväckande snabbt. Det säger internationellt erkände professorn Hans Rosling som efterfrågar mycket större svenska insatser.

– Det allvarliga är den riktning som utvecklingen tar, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa.

Sedan början av september stiger kurvan över nya ebolafall brant uppåt. Varje sjuk infekterar nästan två andra personer.

– Det här är som skogsbrand, säger han till svt.se.

Hans Rosling efterfrågar ett kraftigt ökat stöd till den lokala personalen i de drabbade länderna i västra Afrika.

Pengarna finns, material handlas upp men det behövs experter på plats. Det svåra är att få loss dem från de uppgifter de har nu.

Nu måste svensk sjukvård underlätta för dem som behöver få kort tjänstledighet för kurser och lite längre tjänstledighet för tjänstgöring.


Hans Rosling säger att en liknande ebolaepidemi aldrig har skådats förut och att det är en förklaring till att det går trögt att få expertpersonal till området.

Sida beslutat att satsa ytterligare 70-90 miljoner kronor, till totalt 105-125 miljoner. De svenska pengarna tas ur biståndet till Liberia, som har en ram på 300-330 miljoner kronor i år och det biståndet har ändå i viss mån avstannat på grund av utbrottet enligt svt.

Sjukvårdsmyndigheterna i USA identifierar nu människor – inklusive skolbarn – i staden Dallas som varit i kontakt med den liberianske man som har diagnostiserats med ebola. Totalt bedöms det handla om 18 personer varav fem barn, skriver svd.se/.

Källa: eXponerat

Jag delar inte alls Roslings åsikter att just Sverige skall vräka ut ännu mer pengar, även om jag förstår hans inställning. Som offentligt känd forskare kan ha knappast ha en annan uppfattning, en del av 'rollspelet' och Pk-ismen i viss grad. 

Det får imo sättas i relation till hur Sverige vräker ut pengar, har man valt hundratalsmiljard-politiken, att ta in lycksökande Mena-analfabeter (90% minst INTE flyktingar, välburgna bidragsparasiter, via 100 000:- till människosmugglare ankomna till honunglandet Sverige), då finns det inte minsta utrymmer för 'större svenska insatser'. Den största nyttan skulle åstadkommas om (sd):s förslag på 90%-ig minskning av invälleriet, och låta en del av de nödvändiga besparingarna omformas till hjälp på plats. En genomsnittlig invällares nettokostnader skulle rädda 26 nödställda i deras hemländer, enligt gjorda beräkningar.

I övrigt tror jag att saker och ting skall få verka ut s a s. Naturen har sina 'spelregler', en gång i tiden rensade digerdöden, pest och kolera m fl farsoter, ut miljontals individer. Det är ett naturligt inslag när överbefolkningsexplosion hotar. 

Vilket Rosling i andra sammanhang halvt negligerat, och påstått att jorden kan ka ta hand om många fler. En rensning är på sin plats, satsa pengar på att skydda den civiliserade västvärldens befolkningar, Afrika särskilt men även vissa MÖ-länder, skulle på sikt må bra av en rejäl utrensning av sina horder med naturens hjälp.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar