fredag 10 oktober 2014

Fängelse i Härnösand blir plats för 200 asylsökande – S-politiker 'rasar'

Gamla fängelset i Härnösand kommer att bli asylboende. Migrationsverket har godkänt en ansökan om att etablera i ett boende för 200 asylsökande. Planen är att det öppnar i december, säger Kjell Palmstedt, ansvarig för satsningen. Eftersom de flesta är illegala så sitter de redan på rätt plats då.


Men innan allt är klart skall Migrationsverket godkänna lokalen, men det väntas bli en ren formsak – som vanligt. Kjell Palmstedt är verksam i Lidköping där han också driver verksamhet i restaurangbranschen. Tillsammans med några kompanjoner har han gett sig in i en ny bransch. Förutom Härnösand planerar han också att öppna ett asylboende i Hälsingland.

Verksamheten ska bedrivas i huvudbyggnaden som har tjänat som fängelse sedan 1862 fram till 2010 då det stängdes för gott. Ägaren fastighetsbolaget Ekebydalsborgen AB med adress Djursholm i Stockholm har lämnat in och fått godkänt hos kommunen för en ombyggnation.

De asylsökande kommer att få bo i fängelsecellerna. Stängslet vid entrén kommer tyvärr att tas bort och det ska även göras öppningar i muren runt fängelset för att ge plats åt parkeringsplatser. Säkrast vore väl om de lämnade både mur och stängsel intakta.

Kommunalrådet Fred Nilsson (S) är kritiskt mot hur Migrationsverket har agerat och ska nu kontakta regeringen.

– Vi är riktigt irriterade eftersom de direktupphandlar mängdboenden innan de pratat med kommunen. Hur ska vi vara rustade att möta upp på ett omsorgsfullt sätt om vi inte får vara med i planeringen, säger Fred Nilsson som påpekar att Härnösand är mycket vänligt sinnade för att ta emot flyktingar.

– Det brinner på många håll i världen och människor måste fly. Och i Härnösand är vi framgångsrika på att ordna boenden och jobb, men då måste vi få rätt förutsättningar för detta, säger politiskt korrekte Fred Nilsson.

Fängelset som asylboende?
– Jag känner tvivel på att det är lämpligt för asylboende. De som driver på det här måste verkligen kunna visa att det kan bli ett värdigt boende, säger han.
Källor









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar