måndag 13 oktober 2014

Hundar större miljöbovar än stadsjeepar- säger forskare

- Googlade på nätet för att skriva ett dräpande inlägg om miljötalibaner som själva inte lever som de lär när de kör stora stadsjeepar och båtar, och flygpendlar i stället för att ta tåget eller bussen.

Döm om min förvåning när det visar sig att hundar/hundägare kan vara större miljöbovar än SUV-ägare -åtminstone om man får tro två forskare i Nya Zeeland.

Deras forskning visar att en stor hund är mer resurskrävande än en stor stadsjeep.

Forskarna har räknat ut att en stor hund, typ schäfer, har ett miljöavtryck som motsvarar 1,1 hektar per år. Det är den markyta som krävs för att producera maten som hunden behöver. En medelstor hund ”drar” 0,84 hektar.

Snällare mot miljön än en stor hund

En suv däremot, i det här fallet en stor 4,6-liters Toyota Land Cruiser, som körs 1.000 mil per år förbrukar en energimängd som motsvarar 0,41 hektar. Då inkluderas också den energi som gick åt till att bygga bilen.

Till och med vid jämförelse av flygresor ligger hunden dåligt till. En semestertripp från Nordeuropa till Mallorca ger ett miljöavtryck på 0,37 hektar per person.

Studien har gjorts av Robert Vale och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington och delger sina resultat i boken ”Time to Eat the Dog: The real guide to sustainable living”. En sammanfattning av deras arbete presenteras i tidskriften New Scientist.


Kritik från upprörda hundägare har inte låtit vänta på sig, men forskarna hävdar att deras beräkningar är korrekta. Siffrorna bekräftas dessutom av John Barret vid Stockholm Environment Institute (SEI), skriver TT.

Till saken hör att bilar hårdbeskattas i Sverige för att rädda miljön som det heter. Det verkliga skälet är ett annat.

Om forskarna har rätt så borde landets 1 miljon vovvar beskattas i stället för bilarna. Importerade analfabeter och tiggare (EU-migranter) skulle då kunna sysselsättas med att plocka upp hundskit och tömma hundlatriner-finansierat med hundskatten.
Vi får på köpet minskade utsläpp av orenad avföring till dagvattenbrunnar och vattendrag.

Det räddar dock inga sönderpissade lyktstolpar, brevlådor, gräsmattor eller planteringar.

El-skåp som ”bombats” av två- och fyrbenta varelser.

KällaVarjager

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar