lördag 11 oktober 2014

Asylsökande ångrar att han åkte till “helvetet Sverige”

Nyligen skrev vi om hungerstrejkande asylsökande i Norberg, där man menade att man blir behandlade som djur. För många i varje sovrum, en tvättmaskin på drygt 100 personer och ingen mat efter halv sex på kvällen – kvinnor och barn undantagna. Från krigets påstådda fasor till endast ett fungerande lysrör i sovrummen – de har det onekligen inte lätt och nu ångrar de resan till “helvetet Sverige”.



Expressens krönikör Lotta Gröning har besökt asylboendet. I ett slitet gult hus väntar ca 140 personer, mestadels män, på besked om asyl. De kommer bland annat från Syrien, Eritrea, Palestina, Afghanistan och Ukraina. Många ångrar att de sökte sig hit och menar att Tyskland hade varit ett bättre alternativ.

Mohammed Qlsum från Syrien är inte nöjd.

"Jag ångrar att jag åkte till Sverige, det är som att befinna sig i helvetet, säger han.
- Jag hade hört så mycket gott om Sverige och så möts jag av detta. Jag har varit här i fyra månader och har fortfarande inte fått någon intervju med Migrationsverket och jag vet inte hur lång tid jag måste vänta".

Här fick Sverigedemokraterna 20 procent av rösterna, känner sig Gröning tvungen att påpeka.


De kom hit med en dröm om Sverige – ett land som de länge hört talas om med en fungerande demokrati och en bra välfärd. Efter många och farliga strapatser har de blivit placerade i Fliken i Norberg – en liten kommun i Bergslagen med hög arbetslöshet och dålig ekonomi.
Ingen som helst reflektion över att Sverige sedan länge är fullbelagt och pengarna slut, och att det är just den fortsatta massinvandringen som omöjliggör ett välfungerande system. En som förstått problematiken åtminstone delvis är kommunalrådet Åsa Eriksson (S), som menar att den svenska invandringspolitiken har havererat. Och istället för att ta oron och betänkligheterna på allvar blir de betraktade som “främlingsfientliga”.
- Norberg har under de senaste sex månaderna vädjat i desperation till Migrationsverket att de inte ska upphandla fler boenden i kommunen, men det har inte hjälpt. Jag har skrivit brev till regeringen Reinfeldt och migrationsminister Tobias Billström om att vi inte klarar mer, säger hon.
- Jag har inte fått några svar utan snarare har vi setts som främlingsfientliga. I veckan fick vi besked om ytterligare en tilldelning på 130 personer vilket gör att vi har 680 asylsökande i Norberg just nu.
Norbergs skola har hittills fått ta emot 54 nya elever och nyanställt sex personer. Och hittills i år har 200 personer med permanent uppehållstillstånd flyttat in i kommunen som har 5 700 invånare. 680 personer till finns på kommunens asylboenden. En symptomatisk bild av den svenska invandringspolitiken och hur det kommer att gå i övriga landet, där kommun efter kommun kommer att falla likt dominobrickor.
Samtidigt fortsätter inflödet med uppemot 3 000 asylsökande i veckan, och den nya regeringen har lovat att upprätthålla alliansens och Miljöpartiets extrema politik. På Migrationsverkets väntelista finns 75 000 personer som inväntar beslut om uppehållstillstånd eller som fått uppehållstillstånd men inte har någonstans att bo.
Enligt Fredrik Bengtsson, pressekreterare vid Migrationsverket, står de idag handfallna och känt sig nödgade att öppna så kallade flyktingförläggningar igen. Här kan 19 000 personer bo, men samtidigt påpekar han att det aldrig är bra “att samla många olika nationaliteter på ett och samma ställe” – vilket osökt för tankarna till hur Sverige nu förvandlas och ska bli än mer mångkulturellt, vilket vi dagligen ser konsekvenserna av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar