måndag 29 september 2014

Valanalysen fortsätter


Allt medan våra stora medier fortsätter sin valanalys av SD:s framgångar i termer om rasism, högerextremism och fascism, allt kryddat med osmakliga löpsedlar och påhopp, så finns nyktrare analyser att hämta från vanligt folk.

Två socialdemokrater och en centerpartist, har i ett gemensamt blogginlägg försökt sig på en analys som mycket väl kan ge oss en bättre beskrivning av verkligheten än den som kommer från finrummen på Södermalm och i de politiska korridorerna.

SD fångade en verklighet som negligerats”, är rubriken till texten.

Det är i storstädernas fina kvarter som flyktingpolitiken tas fram och försvaras, men det är landsbygden som sedan får ta ansvar. Att SD växt stort i mindre kommuner där Migrationsverket utan någon egentlig förvarning placerat hundratals asylsökande, har inte sin förklaring i att människorna där skulle vara rasister. Denna förklaring kan nog många utanför gammelmedias redaktioner och storstadspolitikernas ombonade rum ställa upp på.

Artikelförfattarna berättar mycket riktigt att välfärdssystemet redan går på knäna och att det stora flyktingmottagandet lett till en systemkollaps. Detta samtidigt som Migrationsverket ständigt aviserar uppskrivna prognoser över anlända flyktingar och anhöriginvandrare.

Två exempel ges i artikeln. I Hultsfred kunde man tidigare i år läsa om hur kommunens folktandvård prioriterade de asylsökande och hur skattebetalande kommuninvånare snällt fick finna sig i att deras tandvårdsbehov fick skjutas på framtiden. I lilla Ställdalen med drygt 500 invånare placerade Migrationsverket 231 asylsökande år 2012 och detta på en ort med 1,5 distriktsläkare som enda resurs. Samma år placerades 3 093 asylsökande i Stockholms stad med sina cirka 900 000 invånare och oändliga resurser.

Artikelförfattarna beskriver också hur svårt det är att föra konkreta och ärliga samtal om migrationspolitiken, hur infekterat debattklimatet är i dessa frågor och hur etablissemanget hellre försöker angripa SD än att finna lösningar och se till fakta att den svenska asylinvandringen kanske inte är så lyckad.

Landsbygdens väljare är de som får ta smällen, det är landsbygdens kommuner som får se hur välfärdssystemen sätts under hård press och detta samtidigt som debattklimatet inte tillåter några lösningar.

Det vi sett av valresultaten på lokal nivå där SD vann mer än 30 procent av rösterna i varje valkrets som härbärgerar en flyktingmottagning har inget med främlingsfientlighet att göra. Det är just omsorgen och oron över vårt välfärdssystem som borde vara den naturliga slutsatsen. Valresultatet är en logisk konsekvens av detta.

Valet 2018 kan komma att bli en chock för övriga partier. Så avslutar artikelförfattarna sin text.


Fotnot: De båda S-märkta skribenternas bloggar Högbergs tankar respektive Ledarsidorna.se innehåller mer och fördjupat 
material om deras analyser av valresultatet och SD:s framgångar 
i valmanskåren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar