söndag 21 september 2014

Arab: "Arabvärlden inte längre en civilisation"

Arabvärlden är inte längre en civilisation – och den kommer inte att bli det igen under vår livstid. Det skriver den arabiske journalisten och forskaren Hisham Melhem i Politico Magazine.


Arabvärlden, så som vi känner den, är historia. Dagens arabvärld är mer våldsam, instabil, osäker, fragmenterad och islamistisk än vad den varit någon gång sedan det Ottomanska rikets kollaps, enligt Melhem.

Att återskapa det som gått förlorat sedan den arabiska våren – då USA-stödda uppror började sprida sig över stora delar av Mellanöstern – kommer inte att göras under vår livstid. Upproren har "gett möjlighet till inbördeskrig, etniska strider, sekteristisk krigföring och regionala motsättningar" som tidigare undertrycktes av auktoritära och starka statsmakter.
För bara några år sedan kunde västerländska turister åka till Egypten, titta på pyramiderna eller bada vid stränderna i Sharm el Sheikh. Men idag är landet plågat av hårda inbördes strider och säkerhetsläget har gjort att utlänningar nästan helt håller sig borta.

"Min generation araber fick höra, både från arabiska nationalister och islamister, att vi ska skulle stå vid fronten för att försvara Arabvärlden mot de många barbarer (imperialister, sionister, sovjeter) som hotade oss vid grindarna. Vi hade ingen aning om att barbarerna redan fanns innanför våra gränser, att de talade vårt språk och att de redan var väl förankrade i våra städer", avslutar Hisham Melhem sin text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar