torsdag 25 september 2014

Svenskarnas skulder: Över 3.000 miljarder



De svenska hushållens lån från monetära finansinstitut nådde i augusti 3.003 miljarder kronor. Jämfört med motsvarande månad förra året är det en ökning med 153 miljarder, vilket ger en oförändrad årlig tillväxttakt på 5,6 procent, rapporterar SCB.

Det är framför allt bostadslånen, som står för 81 procent av den totala utlåningen till hushållen, som ökar – med 133 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Den årliga tillväxttakten på bostadslånen ligger på på 5,9 procent.

Som bostadslån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter. Totalt uppgick hushållens utestående bostadslån hos monetära finansinstitut, exempelvis banker och bostadsinstitut, till närmare 2.430 miljarder.

Samtidigt sjönk hushållens bolåneräntor för avtal tecknade under augusti från 2,21 till 2,15 procent. Den rörliga räntan uppgick till 2,11 procent i augusti vilken är sänkning med 7 punkter jämfört med i juli, enligt SCB.


Tja, en bostadsbubbla kan explodera, och valutakurserna är oroande negativa f n, kursraset för svenska kronan, vs dollar, euro m fl valutor, är på en alarmerande nivå, framförallt tycks valresultatet ha löst ut ett misstroende mot Absurdistan. Moderaterna på anklagades bänk, med deras 'hjältar' (läs: oansvariga skurkar... Reinfeldt/Borg) som fegt flytt sitt ansvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar