lördag 25 april 2015

När ska Försäkringskassan få en generaldirektör?

Den 20 november 2014 slutade Dan Eliasson som generaldirektör på Försäkringskassan. I december utsåg regeringen en vikarierande generaldirektör, men ännu har ingen permanent chef utsetts. Myndigheten har med andra ord saknat generaldirektör i fem månader.

- Med tanke på att sjukförsäkringen och migrationen är de två svarta hål som finns i statens ekonomi funderar man. Det är som om försvaret skulle avstå från att tillsätta överbefälhavare mitt under brinnande krig.

Enligt myndighetens prognos kommer kostnaderna för sjukpenningen att öka från 28 miljarder 2013 till 47 miljarder år 2019. Kostnaderna för Assistansersättningen beräknas öka från 23 miljarder till 28 miljarder. Där har vi två poster som tillsammans belastar budgeten med 24 miljarder kronor extra varje år från och med 2019 och som ligger inom Försäkringskassans fögderi.

Till detta kommer ökade migrationsrelaterade kostnader på knappt 18 miljarder kronor i nivåhöjning under samma tidsperiod. Slår vi samman posterna blir det 42 miljarder, men vi kan räkna med några procents inflation fram till 2019 så i reala termer handlar det kanske bara om 35 miljarder extra - varje år.

Ska det här inte sluta i total katastrof krävs det krafttag på Försäkringskassan. Myndigheten måste strama upp handläggningen så man är tillbaka på samma nivå som innan charmoffensiven under förre generaldirektören Dan Eliasson.

Men hur? Vem är det som vill ta på sig det tuffa uppdraget att stänga grindarna? Vem är det som ska dra in ett belopp som motsvarar kostnaden för försvaret från sjuka och handikappade?

Kanske är det den frågan som regeringen funderar över? Och kanske är det uppgiftens osmaklighet som gör att man ännu inte hittat någon kandidat. Annars brukar det vara lätt att hitta gamla avdankade socialdemokratiska politiker för generaldirektörsposter. Men vilken före detta sossepolitiker vill ha ett eftermäle värre än Djingis Kahn?

Källahttps://www.ekonomism.us/entry/naer-ska-foersaekringskassan-fa-en-generaldirektoer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar