torsdag 16 april 2015

Lars Bern: ”Början på slutet för USA:s dominans!”

Sedan Andra Världskriget har USA varit världens dominerande ekonomiska stormakt. Den positionen är grundad på amerikansk kontroll och dominans över de viktigaste institutionerna inom världsekonomin: Reservvalutan (USD), Världsbanken (WBG), Internationella Valutafonden (IMF), Asiatiska Utvecklingsbanken (AIB), Interamerikanska Utvecklingsbanken (IDB).

- USA-dollarns ställning som världens reservvaluta ger USA en enorm fördel i världsekonomin. Bl.a. har USA på detta sätt billigt kunnat finansiera sin enorma statsskuld på 18.000 miljarder USD. Landet förfogar i praktiken över en sedelpress. Den amerikanska militära dominansen möjliggörs även till stor del av denna ställning.

WBG är formellt fristående och samverkar inom ramen för FN:s ekonomiska och sociala råd. Den består av fem internationella organisationer som är ansvariga för att finansiellt bistå och ge råd åt länder med det uttalade syftet att främja ekonomisk utveckling och utrota fattigdom. I realiteten har USA skaffat sig ett kontrollerande inflytande över banken och man tillsätter alltid dess chef. Det förhåller sig i princip likadant med de andra två utvecklingsbankerna ADB och IDB.

IMF är nära knutet till WBG och ligger formellt inom FN-systemet. I realiteten domineras även IMF av USA ihop med landets närstående västländer som sitter på röstmajoriteten. Fem västländer har större röstinflytande i banken än Kina.

Missnöjet med den av väst dominerade ekonomiska världsordning som mejslades ut vid Bretton Woodskonferensen i slutet av kriget, har länge jäst i andra länder. Sovjetunionen var länge missnöjt, men var för ekonomiskt svagt för att kunna utmana USA. Med framväxten av Kina som väldens största ekonomi kommer dock missnöjet allt tydligare i dagen. Kina har i över fem år utan resultat krävt ett kraftigt ökat inflytande inom IMF. Med stöd i samarbetet med Brasilien, Ryssland, Indien och Sydafrika inom BRICS-gruppen har Kina på allvar börjat utmana dollarn som reservvaluta.

Den kinesiska strategin går ut på att steg för steg utan åthävor skjuta fram sina positioner för att på sikt underminera USA:s ekonomiska dominans. Kineser har alltid långsiktiga perspektiv och gör sig ingen brådska, men målet att ta över den ekonomiska ledartröjan är klart. När man nått det målet kommer USA även att snabbt tappa sin militära dominans.

Kina har nu gjort sitt första viktiga schackdrag genom att ta initiativet till att bilda en utvecklingsbank som på sikt kommer att kunna bli viktigare än WBG. Man har startat Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB). USA:s strategi har varit att försöka förhindra detta. Man har förgäves bedrivit en intensiv lobbyverksamhet för att skrämma andra länder från att ansluta sig.

Till Obama-administrationens förvåning har det pinsamma inträffat att hela Asien och alla allierade länder av betydelse har anslutit sig till kinesernas bank. Det enda USA närstående land som ännu inte gått med är Japan, men sannolikt kommer även de att gå med lite senare. Inte ens WBG:s amerikanske chef Jim Yong Kim ger Obama sitt stöd i den här frågan. Han välkomnar den nya banken.

När man analyserar orsakerna till detta allvarliga bakslag för Obama är det en faktor som sticker ut. Tanken med WDB var ju att man skulle främja ekonomisk utveckling och utrota fattigdom. Utvecklingsländerna med Kina och Indien i spetsen har konstaterat att enda sättet att utvecklas ekonomiskt och att kunna bygga bort sin fattigdom, är en massiv satsning på att bygga upp en infrastruktur för produktion och distribution av billig elkraft.

Västvärldens försök att med en global klimatöverenskommelse bromsa utvecklingsländernas energiförsörjning har genomskådats. Det och Obamas patetiska besatthet av att få gå till historien som han som stoppade havsnivåhöjningen, har lett till allt snävare regler för WBG-finansiering av kolkraft. Den nya AIIB-banken kommer av allt att döma att bevilja finansiering av sådana projekt. Chocken i Washington är att alla deras allierade valde att samarbete med Kina framför att vara lojala mot USA och Obamas klimatnoja.

Jag är övertygad om att, när historien skrivs så kommer detta nederlag i en lång rad av nederlag för Obama att framstå som det absolut allvarligaste. AIIB kommer att stå som ett monument över USA:s största nederlag under sin hittillsvarande historia. Kina kommer ihop med övriga i BRICS-gruppen att metodiskt steg för steg avlöva USA dess ekonomiska dominans. Om man läser demografisk och ekonomisk statistik talar utvecklingen för att kontrollen över världsekonomin inom några decennier skiftar till Asien.

/ Lars Bern

Källahttp://www.exponerat.net/lars-bern-borjan-pa-slutet-for-usas-dominans/
Refhttp://antropocene.se/2015/april/borjan-pa-slutet-for-usas-dominans.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar