söndag 12 april 2015

Danska drottningen: Invandrare ska veta vad som gäller

Flyktingar och invandrare är välkomna till Danmark – men det måste också krävas av dem att de förstår var de har hamnat. Det kristallklara budskapet levereras av ingen mindre än drottning Margrethe.

- Den 16 april fyller den omåttligt populära danska drottningen Margrethe 75 år. I anledning av dagen publicerar dagstidningen Berlingske i dag, söndag, en intervju där regenten gör ett avsteg från sin praxis att inte blanda sig i politiska frågor. Men här är hon mycket tydlig med sin inställning till vilka förväntningar Danmark ska ha på de människor som kommer till landet – flyktingar eller invandrare, skriver nyhetsbyrån Ritzau

.Samtidigt som hon betonar att hon är en stor förespråkare för att Danmark också fortsättningsvis ska visa en generös öppenhet mot människor som vill komma till landet, ska de nyanlända också veta vad som gäller:
− Ja, vi ska ta emot, men vi ska också tala om vad vi förväntar. För det är vårt land de kommer till. Vi är ett gammalt land som gärna tar hand om folk som behöver tas om hand, men vi vill också gärna se att de förstår vart de har kommit. Det tror jag är mycket väsentligt, säger hon.

I intervjun tar drottningen sin utgångspunkt i attentaten mot kulturhuset Kruttønden och synagogan i Köpenhamn som i mitten av februari krävde två oskyldiga människors liv innan också gärningsmannen, Omar al-Hussein sköts till döds av polis. För den nu 75-åriga regenten, som suttit på den danska tronen sedan januari 1972, är det givet att det samhälle som tar emot många människor från andra länder också måste ställa kravet att ”de förstår vart de har kommit”.

Drottningen slår fast att Danmark gärna vill ge plats, men de som kommer ska då också ha klart för sig att det är till Danmark de har kommit och att de därför inte kan förvänta sig att de kan fortsätta att leva efter gamla samhällsmodeller.
− De ska kunna gå i moskén när de så vill – fattas bara annat – men när de börjar göra sådant som inte är i överensstämmelse med det stora danska samhällsmönstret, måste de inse att det bara inte duger, säger hon.

Födelsedagsfestligheterna inleddes redan i veckan i Jyllands ”huvudstad” Aarhus och på onsdag dukas det på Christiansborg, Danmarks politiska maktcentrum, upp till middag med det officiella Danmark. Och på torsdag – den stora dagen – kan allmänheten helt som traditionen bjuder hylla 75-åringen och hälsa på den övriga kungliga familjen vid kungliga slottet, Amalienborg.

Källahttp://samtiden.nu/14060/danska-drottningen-invandrare-ska-veta-vad-som-galler/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar