tisdag 12 maj 2015

Missa inte vårens mirakelkurer!

Brännässlor
Nu börjar de första spirande nässlorna titta fram. Passa på att plocka de små skotten, de är som allra nyttigast. Det är svårt att hitta något nyttigare, och efter den långa mörka vintern kan vi behöva små ”energikickar” för att komma igång. Brännässlor används inom folkmedicinen som ett pålitligt stärkande medel mot vårtrötthet orsakad av vitamin- och blodbrist. De är rika på järn, fosfor, kalcium, magnesium och A- och C-vitamin. En tesked nässlor sägs fylla hela vårt dagsbehov av vitamin C.

Torka bladen eller använd färska blad och gör te, eller pulvrisera och strö över maten. Eller varför inte förvälla och koka soppa?

Maskrosor
Även maskrosor börjar blomma vid denna tid på året. Plocka bladen och använd i sallader. Pressa gärna lite citron över, så neutraliseras den bittra smaken.

Det går också att göra te på blommorna. Låt då blommorna torka 5-6 dagar. Häll 2 dl kokande vatten över 1 tsk torkade blommor.

Maskrosen är en naturlig avgiftare och blodrenare, vilket gör den utmärkt att användas som vårkur. Den används dessutom mot reumatism och värk. Den är vitamin- och mineralrik och en väl fungerande antioxidant.

En tvåveckorskur med maskrosstjälkar som ätes färska sägs bota trötthet och svaghet.

Kirskål
Ytterligare ett ogräs som man egentligen borde värdesätta mer. Kirskålen är en medicinalväxt som är stärkande, näringsrik och renande. Den används inom folkmedicinen som medel mot gikt.

Om du mixar en handfull nässlor, maskrosblad och kirskål med två dl vatten och sötar med lite honung får du en mycket nyttig, stärkande och klorofyllrik dryck. Vårens egen mirakelkur!

Källahttp://www.nyatider.nu/missa-inte-varens-mirakelkurer/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar