fredag 22 maj 2015

Hycklare och stolpskott

Är man inte förberedd så är man oförberedd. Förbereder sig, gör man före inte efter och då spelar det ingen roll om det handlar om förberedelser för uppdraget i det dragiga hörnrummet på Rosenbad eller en frågvis reporter från kvällspressen som oförhappandes dyker upp med en mikrofon och en jobbig fråga…

- En lerig arbetsplats i de södra förorterna till huvudstaden året innan Stefan Löfven går från att bli Sveriges mest svamlande oppositionsledare till att bli landets mest oerfarna statsminister. Löfven knallar omkring i leran med sin bästis LO-ordföranden. De skall ha en regisserad pressträff om hur social dumping skall bekämpas. Inte kan utan skall. Löfven är osedvanligt tydlig när han med emfas tycker till – “Det kan inte uttryckas nog klart. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Punkt slut!” I bakgrunden står Byggnads ordförande och nickar gillande.

Då var Löfven förberedd på att media skulle finna på plats. När media dyker upp och berättar att Löfven inte brydde sig om att fråga efter om de byggare han anlitade för att snickra på Löfvens sommarstuga är Löfven oförberedd. I rollen som statsminister borde en en del av förberedelsearbetet handla om medieträning. Den träningen tycks Löfven ha sovit sig igenom eller iallafall suttit där och drömt sig bort till sommarstugan med Ulla medan medietränaren talade för Löfvens uppenbart döva öron.

I min värld är det mest upprörande inte att Löfven struntade i – eller “glömde” – att fråga om de byggare hade tecknat kollektivavtal eller inte innan han anlitade dem. Jag har en mer pragmatisk syn på det där om kollektivavtal än vad Löfven iallafall säger sig ha. Skall man uppröras som politisk amatör tyckare så kan man uppröras över att Löfven kommer ut som en fullfjädrad hycklare, i klass med Romson – en politiker som säger en sak men gör tvärtom. Löfven hycklar, det kan inte ens den mest inbitna sosse-partisten blunda för…

Men jag upprörs mest över hur Löfven hanterar journalisten som konfronterar honom med sitt scoop om de icke-existerande kollektivavtalen vid arbetsplatsen Löfvens sommarstuga. Att se och lyssna på Löfven är en Kafka-liknande upplevelse. Det är obegripligt att inte Löfvens pressekreterare bryter intervjun efter typ tio sekunder. Det skulle förvisso framstå som jobbigt för Löfven men det skulle ändå vara skademinimering med tanke på vad Löfven lyckas med under knappt en och halv minuts intervju.

Journalisten – “Men vet du vilket företag det är som har byggt på…?” följs upp av statsminister Löfvens “Jag… Jag kan inte börja kommentera vilka som har byggt på mitt hus nu utan du får komma med uppgifter isåfall” och journalisten “Men enligt våra uppgifter har inte det här företaget… Dom har inget kollektivavtal.”

Löfvens dimmiga blick börjar flacka och ett leende som mer andas ångest än glädje dyker upp under statsministerns boxarnäsa medan Löfven fortsätter att krishantera på sitt alldeles eget sätt. “Återigen. Du får… Du får… Jag kan inte stå här och svara på den typen av frågor utan då får ni komma med, med vad som gäller – vilka uppgifter ni har” och journalisten svarar “Ja, det är dom uppgifterna” och Löfven säger “Ja?”

“Är det du som har anlitat dom?”  är den journalistiska dödsstöten men Löfven vill plåga sig ett tag till “Men återigen? Du får… Du får återkomma när du har några uppgifter att komma med. Jag kan inte gå på tomma rykten!” och journalisten följer upp med “Men det är ju våra uppgifter?” Löfven kontrar på det med “Men jag kan inte svara på det eftersom du kommer med tomma rykten. Du får komma med något substantiellt!”

Löfven tvingas efter ett tag skicka SMS till Aftonbladet och journalisten som bekräftar att journalisten kom med substantiella uppgiften och inte tomma rykten. Löfven anlitade en firma som inte hade tecknat kollektivavtal, något Löfven inte ens frågade om.

Löfven krishanterar som han är förmögen att krishantera, och redan nu lär ett lämmeltåg av journalister vara på väg norröver, mot den där byggfirman som inte har tecknat kollektivavtal men som ändå var helt rätt firma för att snickra på Löfvens sommarstuga.

Löfven kommer ut, både som hycklare och stolpskott och han gör det på ett brutalt härligt sätt. Det är bara att sätta sig ner och njuta. Showen har bara börjat, tror jag…

Källa: http://www.6mannen.se/hycklare-och-stolpskott/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar