måndag 25 maj 2015

(S)vikna vallöftenDe har svikit vallöften på löpande band, vår samarbetsregering. Ingen annan regering har på så kort tid lyckats med att svika så många vallöften som regeringen Löfven. Det finns bara en sak som den rödgröna regeringen har lyckats bra med och det är att svika vallöften…

Men så hade vi det där vallöftet där vi väljare inte trodde att vi skulle få höra statsministern säga “Det spelar ingen roll…” om vad de lovade innan valet och vilka ambitioner de säger sig ha efter den illusoriska valsegern. Det fanns ett vallöfte där känslan var att sosseriet hade ambitionen att gå “all-in” för att infria löftet och det var löftet om att år 2020 se till att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet. Känslan var att alldeles oavsett vilka skattehöjningar på ungas arbetande eller andra kontraproduktiva förslag som regeringen avser driva igenom så fanns det en ambition om att anstränga sig till det yttersta.

“När vi satte upp målet visste vi inte hur många som skulle fly till Sverige” – arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Där dök den upp, den vita flaggan och det var arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som signalerade att även i den frågan ger regeringen upp efter en åttondel av sitt tilltänkta styre. Ylva Johansson har också lyckats med att hitta syndabockarna – och det är de som flyr till Sverige trots regeringen Löfven. Hade det inte kommit så många flyktingar till Sverige så hade regeringen säkert klarat av att fixa målet med att 2020 ha EU:s lägsta arbetslöshet menar Johansson.

Hade dessutom de som flyr till Sverige – trots den rödgröna regeringen – haft bättre och rätt utbildning så hade det varit lättare för regeringen att infria sitt viktigaste vallöfte. Hade inte antalet flyktingar varit lika många eller fler än de jobb som växer fram i Sverige trots att Miljöpartiet har väldigt mycket att säga till om så hade det inte alls behövt vara omöjligt att infria Löfvens heliga vallöfte. Ylva Johansson har hittat syndabockarna till att Sverige under sossarna år 2020 inte kommer ha EU:s lägsta arbetslöshet. Flyktingarna.

I själva sakfrågan har säkert Ylva Johansson helt rätt. Det kommer att bli mycket svårare för den svenska arbetsmarknaden att svälja och hantera flyktingvågorna som sköljer in över Sverige. Det saknas språkkunskaper, det saknas adekvat utbildning, det saknas erfarenheter och det saknas ibland allt det som krävs för att vara anställningsbar.

När Ylva Johansson säger precis det idag så erkänner hon att Sverigedemokraternas syn på hur Sverige idag fungerar ändå inte är så absurd som alla de andra partierna har gett sken av tidigare. När Ylva gör flyktingar och invandrare till syndabockarna för att sossarna inte ens kommer att klara av att infria sitt viktigaste vallöfte så erkänner hon att det med till visshet gränsande sannolikhet är så att den där låglönesatsningen där skitjobb utan krav på utbildning är den enda vägen att sätta nyanlända i arbete. Hursomhelst är de som kommer till Sverige syndabockarna i regeringens ögon. Det är deras fel att regeringen misslyckas. Utan flyktingarna hade det minsann gått…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar