onsdag 6 maj 2015

Aftonbladet - sista tidningen som redovisade pappersupplagan

Det ser ut som om även Aftonbladet nu slutat redovisa sin upplaga för pappersversionen. Senaste siffran var 123 800 för februari. Det börjar väl bli lätt pinsamt när upplagan månad för månad krymper. Nätläsarna ökar visserligen, men de flesta av dessa tjänar man inte så mycket pengar på.

- Jag är inte överraskad. Det ser inte bra ut för någon tidning, inte ens Aftonbladet. Huruvida Sverige ligger före eller efter andra länder i den här trenden är oklart. Men den bifogade grafen, som jag fått av ekonomiprofessor Mark Perry och publicerar med hans tillstånd, visar med all önskvärd tydlighet att tidningsbranschen är på väg att utplånas. Figuren, som Mark skriver om i det här blogginlägget, visar att de inflationsjusterade intäkterna är tillbaka på 1950-talets nivå. För bara femton år sedan var intäkterna 60 miljarder dollar. I dag är intäkterna 20 miljarder. De digitala intäkterna kompenserar inte på långa vägar för förlusten av pappersannonser.

Det finns skäl att anta att samma sak gäller för Sverige. Sannolikt sitter tidningsledningarna var och en på sitt håll och funderar på vad man gör för fel och vad man kan göra för att vända utvecklingen. Svaret på den första frågan är ingenting och på den andra frågan ingenting.

Det är nämligen hela affärsmodellen som är fel, vilket jag skrivit om tidigare.

Källahttps://www.ekonomism.us/entry/aftonbladet-sista-tidningen-som-redovisade-pappersupplagan


- Gammelmedia lider av medial åldersförvirring, konfusion. Uppenbarligen en obotlig variant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar