söndag 28 december 2014

Statsvetare sågar ”Decemberöverenskommelsen” – ”Löfven vinnare demokratin förlorare”

Ett historiskt handslag mellan blocken för att i ett desperat försök hålla borta SD från mer makt, en statskupp helt enkelt, gör det lättare att regera – och vinnaren är inte oppositionen utan regeringsmakten, och demokratin förlorar i vitalitet, anser Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vi får en mindre spänstig debatt med en opposition som inte får bråka om budgeten i sju år, säger han.

Han tycker att överenskommelsen är en märklig lösning på en märklig situation och säger att det är regeringsmakten som vinner på det här. Oppositionen är förloraren och demokratin är den stora förloraren. Det blir bara demokrati när det är val, fortsätter han.

Statsvetarprofessor Tommy Möller vid Stockholms universitet ställer sig frågande till hur Allianspartierna nu ska kunna bedriva en kraftfull opposition eftersom man kommer lägga ner sina röster i budgetfrågor.

— Jag förstår inte hur det går ihop, säger han.

S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet, som är något mer nykter i sina åsikter, tror att SD kommer att lyfta fram sitt parti som det enda som står på folkets sida.

Nu är det upp till Alliansen och de rödgröna att visa på tydliga skillnader så att väljarna upplever att det finns alternativ, säger han enligt HD.se.

Källahttp://www.exponerat.net/statsvetare-sagar-decemberoverenskommelsen-lofven-vinnare-demokratin-forlorare/
Refhttp://iloapp.marikaformgren.se/blog/www?Home&post=67

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar