söndag 14 december 2014

När såg du en glad sosse senast?

Människor är olika. Vi har olika smak, önskemål, planer, tro, livsmål och hangups.

- Därför är det en dålig idé att försöka tvinga alla att bete sig på samma sätt. Det hindrar människor från att göra de val som passar just dem. Det hindrar människor från att leva ett lyckligt liv, efter eget huvud.

Men när politiker bestämmer, då blir saker oftast på ett visst sätt. Ett enda. Folk skall lyda och anpassa sig. Staten kan till och med tvinga dig att följa politikernas påbud.

Valfrihet och lycka – eller one size fits all och tvång?

Detta är en förklaring till att vänstern är så hopplöst omodern. Den försöker ständigt begränsa människors frihet att välja. Men flockbeteende är varken nödvändigt eller önskvärt i vårt moderna samhälle. Kollektivism som politisk arbetsmetod passar illa i ett samhälle som nått ett sådant välstånd att människor vill och kan förverkliga sig själva.

Så varför förnyar sig inte sossarna och vänstern? Ett svar är att de inte kan göra det. I vart fall inte utan att överge sin ideologiska plattform. Socialism är lika med kollektivism. Socialism är lika med centralstyrning och kommandoekonomi. Socialism är lika med att sätta staten före individen.

På de få områden där det faktiskt är befogat med en stat och centrala beslut – där klappar dagens svenska vänster igenom. Staten skall se till att reglerna är och tillämpas lika för alla. Men de rödgröna springer särintressens ärenden och ger vissa grupper speciella förmåner. Staten skall upprätthålla ordning, skydda oss mot yttre fiender och hantera säkerhetsfrågor av gemensam betydelse. Men i sossarnas Sverige fungerar inte ens sådant som man kan kräva av en nattväktarstat.

Socialdemokraternas problem är att de är slut och att de varken vill eller kan förnya sig.

Källahttp://henrikalexandersson.blogspot.com/2014/12/nar-sag-du-en-glad-sosse-senast.html

- Helt rätt. Dom har sin framtid bakom sig, sedan rätt många år. Dom förvandlades till ett betongartat maktparti, när det växande välståndet i den forna arbetarklassen transformerade desamma till välbärgad medelklass, i ett växande servicesamhälle. Då blev den bas partiet grundades på raserad. Men detta insåg inte betongsossarna i täten, och har inte gjort än idag. Dom verkar i sin introverta makt-kokong, som om tiden stått stilla, skattehöjningar och regleringar är fortfarande signum, Partiet är utan plattform och i egentlig mening slut, och därmed obehövligt. Borde därför givetvis läggas ner, ju förr dess bättre. Rö(s)tare är idag politruker, och diverse organisatörer, av försörjningsskäl, Samt utdöende +70-gänget, ännu bärande arbetarkeps på nostalgiknoppen. Samt en handfull semi-kommunistiska 'skribenter' à la Göran Greider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar