Regeringens förslag att reglera gräsrotsfinansiering är en dålig idé.
- Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska, omsätter idag globalt mer än femtio miljarder kronor. Idén är att genom i huvudsak små donationer finansiera olika typer av projekt. Det kan handla om alltifrån små datorspel, miljötekniska uppfinningar, böcker till restauranger. Fördelen med gräsrotsfinansiering är enkelheten och att risken ofta sprids ut över många små aktörer. Istället för att behöva gå till banken och övertyga oförstående banktjänstemän om sin idé vänder man sig direkt till konsumenter, entusiaster och specialintresserade.
Flera som studerat crowdfunding över en längre period har noterat några intressanta saker: banker har i USA krävt en reglering av crowdfunding. Inte för att det är en särskilt stor marknad, den utgör en bråkdel av bankernas totala utlåning och omsättning. Men mikrodonationerna utgör ändå ett hot mot bankernas kostsamma utlåningar. Det talas mer om gräsrotsfinansiering nu och det var bara en tidsfråga innan en svensk politiker skulle intressera sig för frågan.
Per Bolund som är regeringens finansmarknadsminister har i en artikel i SvD (29/7) förklarat att det är "dags att reglera gräsrotsfinansieringen". Att Per Bolund och regeringen känner sig nödgade att reparera något som inte är sönder är underligt. Det spelar ingen roll att Bolund ursäktar sig med att han tänker reglera mikrodonationerna på ett sådant sätt att: ”marknaden fortsätter att växa”. Man ska akta sig för politiker som tror på sina regleringars förträfflighet.
Vissa idéer, som mikrodonationer, är så vitala just för att de inte har reglerats än. Det är en fri marknad när den är som bäst, skoningslös mot dåliga koncept och genomdemokratisk då den baseras på att människor frivilligt uttrycker sin vilja att stödja något. Det är därför gräsrotsfinansieringen har lagt grundbulten för företag startade av studenter. Vi är vittne till en av de absolut mest spännande marknadslösningarna av vår tid.
I USA har man trots det försökt reglera gräsrotsfinansiering. En speciell registreringsprocedur, ”REG A+”, har föreslagits för att göra donationerna mer transparenta. Men kostnaden i både tid och pengar för att registrera donationerna har kritiserats skarpt från företag och organisationer som arbetar med finansieringskampanjerna. Skälet är enkelt: fördelen med gräsrotsfinansiering är att snabbt och smidigt koppla samman intresserade donatorer med innovatörer och producenter. Det är enkelheten som är styrkan.
Bolund och regeringen borde vara överlyckliga över att en i huvudsak ej vinstdrivande finansieringsmodell, som helt kringgår de redan välgödda bankerna, lever och frodas. Istället avslöjar Bolund att han bär på den sämsta av politiska instinkter, att reglera allt som rör sig.
Källa: http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2789421-adam-cwejman-bort-med-fingrarna-bolund
-----------------------------------
- Så fort sjuklöverpartierna får korn på något fritt, oreglerat område, så stegras konfiskationsådran. Sossarna är värst, minns skatteplågaren Gunnar Sträng, som införde 'omsen' (omsättningsskatt, sedermera 'moms, mervärdesskatt) på 3.6%, som skulle "vara tillfällig". En medveten lögn, idag permanentad till 25%. Lägg därtill en annan konfiskationslögn, som också sades vara 'tillfällig', "värnskatten", 5%. Som fortfarande är kvar, trots löften om dess tillfälliga karaktär.
Det är enkelt att konstatera att politiker EJ går att lita på, tvärtom bör man utgå från motsatsen, allt är lögn och förbannad dikt. Speciellt de falsarier som sprids i s m valrörelelser.
48% beräknas skattetrycket vara i Absurdistan, därtill kommer alla 'avgifter' mm. I världstopp, 35% normalt i västländer, USA och Australien runt 20%. Till en skattereform i den riktningen, skall en fristående författningsdomstol inrättas, för att kunna ställa svindlare till ansvar, KU är rena skämtet, där politiker granskara (och friar) varandra. Dessutom måste det s k 'tjänstemannansvaret' återinföras, avskaffades av landsförrädare No #1 Olof Palme.
Socialdemokratiska partiet är en äcklig betongstofil, som borde upphöra. Partiet som enbart ser folk som röstboskap, därutöver inget mer. Alliansen kommer inte långt efter, det tycks som om riksdagen idag består av åtta olika varianter av socialdemokrati, även (sd) börjar framstå som en i skaran, i sin snegling på 'alla' grupper väljare.
torsdag 6 augusti 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar