lördag 14 mars 2015

Operation ”Rädda Margot”

Utrikesminister Margot Wallström beskriver sitt uttalande om Saudiarabien som en del av en modern diplomati rapporterar Europaportalen.

"Modern diplomati handlar om att vara rak och tydlig och att upprätthålla en ärlig dialog."
säger Wallström.

Med ens så lyckades utrikesministern med sitt uttalande, helt på egen hand, fördjupa krisen. Diplomatins protokoll följer sekellånga traditioner och signaler och har utvecklats över tid tillsammans med alla världens länder gemensamt. Wallström, eller tankesmedjan runt henne, försöker nu skyla över en av Sverige provocerad kris med att föra in för alla parter ett nytt egensnickrat begrepp som ingen i omvärlden stött på tidigare.

Konsekvensen blir att de som inte drivermodern diplomati” är att betrakta som omoderna om vi nu tar detta uttryck ett steg till. I praktiken medeltida, det ord som fick Saudiarabien att gå i taket. I diplomatiska kretsar vägs varje ord och mening på guldvåg och analyseras noga. Såväl i Moskva som Riyadh. Krishanteringen har startat men starten blev allt annat än lyckad. Att ett land har kallat hem sin ambassadör kan dessutom bevisligen inte innebära att dialogen är upprätthållen. Att sedan ha det i min värld tveksamma omdömet att påstå att modern diplomati är något annat och bättre än ”old school” diplomati efter det som hänt under veckan och implicit beteckna traditionell diplomati som medeltida.  Med tidigare uttalanden som grund är detta direkt omdömeslöst. Detta kommer inte kunna tolkas av motparten annorlunda än att Sverige mycket medvetet avser förminska motparten en gång till.

Jag måste nu på allvar ifrågasätta vad Margot Wallström ägnat sig åt under nästan tretton år på den diplomatiska absoluta toppnivån. Två perioder som EU-kommissionär och två år som FN:s speciella sändebud. Förutom praktvurpan med att Vladimir Putin agerade ologiskt och sätta bilden av honom som irrationell despot. Att Ryssland och Vladimir Putin är allt annat än irrationella är något jag utvecklar i en artikel i Dagens Samhälle, samt i övrigt väljer ett diplomatiskt språk som förolämpar Ryssland så har utrikesministern sedan hon utnämndes visat upp fler prover på populistpladder med journalister än diplomatisk rutin.

Det finns ett mer och mer patetiskt drag över svensk utrikespolitik och krishantering nu. Istället för att lyssna på expertis och följa internationella protokollära rutiner och uttryckssätt för denna situation har en ej påläst, i många avseenden dogmatisk, PR-maskin gått igång. En PR-maskin som mer vill skörda inrikespolitiska snabba poäng än förbättra våra möjligheter att påverka och agera med vår omvärld.

Om nu ” Operation rädda Margot” skall ha en minsta chans att nå effekt så bör den fokusera mer på att få hejd på det uppenbarligen okontrollerbara pladdret med journalister och skyla över misstag än att gömma sig för arabvärldens ambassadörer. Utrikesministern bör i det korta till medellånga perspektivet inte medges något tillfälle att fördjupa krisen vilket hon helt uppenbart nu gör med att måla ut motståndarnas förmåga och protokollära lojalitet som förlegade och därmed förminska dem till något som hör hemma i historiens skräpkammare.

Källahttp://ledarsidorna.se/2015/03/operation-radda-margot/

Refhttp://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2015/03/hyckleri-och-inkompetens-kring.html
http://www.d-intl.com/2015/03/16/margot-vet-battre-an-allah/
http://www.expressen.se/nyheter/regeringen-kallar-foretag-till-krismote/
Djibouti: ”Wallström angriper muslimer”
http://ledarsidorna.se/2015/03/ensam-i-oknen/
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forenade-arabemiraten-kallar-hem-ambassador-1
http://unvis.it/www.svd.se/opinion/ledarsidan/israel-planerar-ny-markering-mot-sverige_4416763.svd
http://antropocene.se/2015/march/en-svensk-tragedi.html
"Svenska medier och myndigheter hänger inte med" (#upptrappning)
https://varjager.wordpress.com/2015/03/25/exportforetag-kraver-att-lofven-ingriper-mot-wallstrom/
http://ledarsidorna.se/2015/03/kalsuparna/
http://snaphanen.dk/2015/03/27/at-vaere-et-paent-menneske/
Somalia (!) fördömer Wallströms agerande
http://ledarsidorna.se/2015/03/eftertankar/
http://samtiden.nu/11976/gaza-ar-inte-ockuperat/


- Stefan Löfvèn är f n på besök i Kina. Minns Göran Persson, som 'hyllade' landets "omsorgsfulla uppbyggnad av demokratin"... ett uttalande som väckte massor av kritik. Skulle inte förvåna, om svetsarlärlingen säger nåt ännu klumpigare, han är en imbecill jämfört med GP, så man har anledning att frukta det värsta. Sen kan man aldrig utesluta att Margot Wallström klumpar till sig igen, senast igår var hon ute och la sin näsa i blöt om utvecklingen i Jemen. Varför skall Sverige öht nämna eller intressera sig för Jemen? Ett oljelöst skitland, sönderhärjat av terrorgrupper, shia- och sunni-muslimer, rena anarkin råder.

- Nu är Wallström uttryckligen - från saudierna - fortsatt portad från Saudiarabien, rent fysiskt. Man återupptar relationerna med Sverige, tack vare svenske kungen, vars brev överlämnades av Björn von Sydow, med bl a talmansmeriter från tidigare. Pinsamt att kärringen får behålla sin ministerpost.
Men det är inte en återgång till tidigare status qou: "Saudiarabien nekar fortfarande svenska medborgare arbetsviseringar."

Vilket fortfarande innebär att dom praktiska konsekvenserna, affärskontakters icke-närvaro i SA plus fler kritiska länder (nu även Egypten, efter deras närmande till SA i Jemen-konflikten) torpederar alla alla affärer. Det enda rätta vore givetvis att Margot Wallström avlägsnas från sin totalt vingklippta position som utrikesminister. En skandal att svetsar'n inte kan ta sig samman och fatta beslut. Sverige uttalade 50-miljonerssatsning för 'ökad export' till arabländerna, riskerar att bli en totalt pinsam bumerang, i nacken på Löfvén, Med all rätta, han är den sämste statsminister Sverige någonsin haft, och resultatet blir därefter.

Källahttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/bjorn-von-sydow-kungens-brev-hade-stor-betydelse_4445291.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar