tisdag 17 mars 2015

Alliansministrarna som kör dubbelt

Den tidigare alliansregeringen försörjer sig fortfarande till största delen på Regeringskansliet. Några av de före detta ministrarna kombinerar i dagsläget full avgångsersättning med egen bolagsverksamhet.

- Samtliga alliansministrar har sökt och fått avgångsersättning. Den består av full månadslön i ett år om de inte hittar ett nytt jobb med högre ersättning än de hade som statsråd, rapporterar Ekot.

Skulle ministrarna börja ett jobb med lägre ersättning, skarvar systemet på så att de ändå kommer upp i sin tidigare lön – i statsministerns fall 156 000 kronor i månaden och hos de flesta andra ministrar 124 000 kronor i månaden.

Flera av ministrarna har sedan valförlusten i september 2014 startat företag. Tidigare utrikesminister Carl Bildt är en av dem som både har bolag och tar ut full ersättning från staten. Bildt har själv skrivit på sin blogg om sina nuvarande uppdrag för bland annat för World Economic Forum och som styrelseledamot för den inflytelserika amerikanska tankesmedjan RAND Corporation. Sveriges Radio uppger att Bildt i ett mejl till Ekot säger att hans nuvarande uppdrag inte är arvoderade och att han ska göra avdrag på sin avgångsersättning om hans bolag skulle börja ge inkomster till honom själv.

En annan minister som i likhet med Carl Bildt kombinerar eget företagande med full avgångsersättning är tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD).

– Jag har haft några intäkter, men jag har inte tagit ut någon lön från företaget. För det handlar ju också om att täcka de kostnader man har i samband med en uppstart av ett företag. Men jag försöker redovisa detta så fort det händer saker som påverkar min inkomst och försöker följa reglerna så noggrant som jag bara kan, säger Stefan Attefall till Ekot.

Andra alliansministrar som startat egna bolag är Fredrik Reinfeld och Anders Borg. Båda har börjat redovisa inkomster.

Källahttp://samtiden.nu/12529/alliansministrarna-som-kor-dubbelt/


- "Det gäller att sko sig", sa hästen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar