tisdag 28 juli 2015

Skräp och skräp


För tre år sedan kom lagen om att polisen får skriva ut böter för nedskräpning – men ännu har ingen förbättring skett. 
- Första juli 2011 fick polisen rätt att skriva ut nedskräpningsböter på 800 kronor till den som ertappades med att sprida skräp på allmän plats. Men aktuell statistik visar att det är en möjlighet som polisen bara utnyttjar i begränsad omfattning.

Ingen brottsförebyggande effekt

Trots att nedskräpning av parker och badplatser pågår dagligen har polisen hittills bara skrivit ut cirka 250 böteslappar per år. Det är på tok för lite anser Joakim Brodahl, kommunikationschef på Håll Sverige Rent.
– Det här medför att den brottsförebyggande effekten går förlorad, säger Joakim Brodhal. Folk vet fortfarande inte om att man riskera böter för nedskräpning.

Otrygga platser

Nedskräpning förfular den allmänna miljön, men Joakim Brodhal menar att problemet är allvarligare än så.
– I förlängningen leder nedskräpningen till ökad kriminalitet och otryggare platser. Skräpet sänder signalen att ingen bryr sig.

Kommunala avgifter

En möjlig lösning på problemet är enligt Joakim Brodhal att kommunerna ges rätt att ta ut avgift av nedskräparna på ungefär samma sätt som för felparkering.
– Det är ju ändå kommunerna som bekostar städningen. Då kanske fler skulle tvingas betala för sitt skräp och därmed lära sig att använda papperskorgarna.

    - Nu gnälls det minsann. Men, varför skall folk bry sig om detta förbud? Oftast är containrar och kärl överfulla, man tömmer för sällan. Plus... när zigenare ostraffat kan svina ner naturområden, p-platser, uträtta sina behov i barnrns sandlådor? För att inte nämna gangsteraktioner, som granatsprängningar, gatuskottlossningar o gängkrig, skol- och bilbränder mm mm... där gripanden och lagföring nästan helt lyser med sin frånvaro. Ett samhälle måste vara konsekvent, idag rådet halvanarki och undantagsliknande tillstånd, svensk polis är sämre än någonsin, trots att  den redan i oktober 1999 var "sämst i världen" enligt kunnige Leif F W Persson, i en AB-artikel.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar