lördag 9 januari 2016

Sverige - återigen ett utvandringsland

År 2015 blev inte bara året då invandringen från tredje världen till Sverige sprängde alla tidigare rekord. Under året valde samtidigt fler svenskar än någonsin att flytta från det krisande hemlandet – fler än under svältårens Amerikautvandring på 1800-talet.

- Under den värsta missväxten i slutet av 1800-talet valde upp till 50.000 svenskar varje år att söka lyckan i Nordamerika. Totalt flyttade 1,5 miljoner svenskar till det nya landet under perioden 1850 fram till 1930.

Men under 2015 slogs ett nytt rekord: Då valde 51.237 av dem som är folkbokförda i Sverige att emigrera, enligt SCB:s siffror.

– Andelen utvandrare i förhållande till den svenska befolkningen som helhet är inte lika stor som på 1800-talet. Men faktum kvarstår. , Sverige är också i dag ett utvandringsland säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet till SVT Nyheter.

Samtidigt tros mörkertalet vara stort eftersom många svenskar glömmer eller struntar i att anmäla sig till Skatteverket när de flyttar utomlands.

Vad det är som får ständigt fler svenskar att fly sitt hemland är det ingen som riktigt vet. Maria Solevid och hennes forskarkollegor håller just nu på att sammanställa en enkätundersökning där 2.700 utlandssvenskar ingår.

– Det finns förbluffande lite kunskap om vilka dessa är och varför de flyttar, säger Solevid till SVT Nyheter.

Enligt en undersökning som genomfördes av utlandssvenska organisationen Svenskar i världen förra året har de flesta svenskar som emigrerat, cirka 150.000, valt att bosätta sig i USA. Ungefär 90.000 har istället flyttat till Storbritannien och ungefär lika många bor i Spanien.

Källahttp://www.friatider.se/rekordm-nga-svenskar-flydde-sverige-under-2015

---------------------------

- "Det finns förbluffande lite kunskap om vilka dessa är och varför de flyttar". Ujuj, kan man tänka sig att forskare - rädda för att bli ratade som SD:are i värsta fall - undviker att ens våga formulera den främsta anledningen, nämligen invandringskatastrofen och åsiktskorridoren, och mångkulturens kontaminering av ett tidigare homogent land (Tage Erlander 1965)? Den som kan fly undan etniska konflikter, att slippa förnedringsepitet, att undgå eskalerande våld, att våga stå för sina politiska preferenser (anti-7klövern), mm, emigrerar på fullt logiska och förståeliga grunder. Den kategorin är i särklass störst, sedan kommer de som drar iväg av skatteskäl, Sverige har idag återigen - via s/mp-regeringen - världens högsta skattetryck, och staten tvingas idag LÅNA miljarder till invällningskostnaderna, förutom nedmonteringen av välfärdssystemet. Utan forskarutbildning står jag för denna analys, jag har bred kontakt med människor av alla kategorier, som delar dessa uppfattningar.

- Fullt förståeligt. Att uppleva sitt hemlands förfall på parkett är en plågsam upplevelse, och väcker givetvis tankar på att värja sig, att finna sin fristad på jorden annorstädes. Har de senaste fem åren själv bott utomlands, prövat tre olika platser/länder, för att avgöra var trivsel, standard, sociala faktorer och säkerhet känts mest tilltalande. En annan faktor än förfallet i invällnings-Sverige medfört, är det svenska vädret. De cirka sex "vintermånaderna" är en katastrof. Imho är människan inte byggd för att vistas i iskall blåst, snö och mörker. Många menar att depressioner och även fysiska sjukdomar är att härleda till det oftast usla vintervädret i Sverige. Jag delar dessa uppfattningar, rent vetenskapligt finns välgrundade fakta redovisade som styrker.

Må siste man ta med sig flaggan...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar