torsdag 22 januari 2015

Sveriges sämsta högskola tar över polisutbildningen

Med tanke på rubricerade händelse - nyligen införd och bejublad av nye "risk"polischefen, ärkesossen, den helt misslyckade ex-gd:n på Migrationsverket och Försäkringskassan, Dan Kräkman-Eliasson, så vill jag uppmärksamma en artikel, i Aftonbladet, 28 oktober 1999, författad av den då aktive och anlitade kriminologexperten Leif GW Persson.

Först om Södertörns "högskola" (ref.länk Fria Tider nedan):
"Högskolan utsågs till Sveriges sämsta lärosäte i tidskriften Fokus högskoleranking förra året."

AB-artikeln: ”Svenska polisen är sämst i världen

- "De ägnar sig åt annat än polisarbete"

25 procent av alla polisen ägnar sig åt annat än polisarbete, trots att de kostar en kvarts miljon kronor om året per person. Det menar Leif G W Persson, kriminolog och professor vid Polishögskolan
  – "Sverige har den mest ineffektiva poliskåren i världen", menar han.

Bakgrunden till Leif G W Perssons hårda kritik är det låga antalet brott som klaras upp varje år. De senaste 50 åren har antalet lösta brott minskat från 40 till 10 procent.

  – Den generella uppfattningen är att kärnan till polisens problem är bristande resurser.
  – Det håller jag inte med om. Svensk brottslighet är inte särskilt omfattande. Vi bor i ett litet och välskött land med låg brottslighet. Ändå kostar polismyndigheten i Sverige mest i världen. Poliser ägnar sig åt annat än de ska, som sociologiskt arbete och att spela bandy, säger Leif G W Persson.

  Han menar att en fjärdedel av den totala polisstyrkan över huvud taget inte ägnar sig åt polisarbete.
  – Närpoliser käkar tårta hemma hos gamla tanter och säger åt dem att låsa om sig. De sitter inne och skriver en förskräcklig massa papper, men det är sällan det utmynnar i operativa ingrepp. Poliser ska jaga bus!

”Skyddad från kritisk granskning”

  Leif G W Persson menar att en genomsnittlig polis bara jobbar 150 dagar om året.
  – Poliskåren är väldigt generös med övertid och kompensation för detta. Det gör att polisarbetet utarmas. De anställda tycker dessutom att de har dåligt betalt och att det är jobbigt att arbeta ute på fältet. Polisen har ett väldigt starkt fack som ser som sin uppgift att maximera nyttan för den egna kåren och inte för medborgarna.

  Orsaken till polisens ineffektivitet tror Leif G W Persson beror på att polismakten i dag är helt skyddad från kritisk granskning.
   – Det finns ingen som lägger sig i deras arbete och statsmaktens insyn är usel.

  Själv har han jobbat 25 år inom yrket och anser sig veta vad han pratar om. Kritiken bygger han på år av systematisk granskning av brottsstatistik.
   – Jag har påpekat felaktigheterna under alla år. Jag tror man utan lätthet skulle kunna plocka bort 25 procent ur kåren utan att det skulle märkas nämnvärt, säger Leif G W Persson.

Källahttp://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9910/28/gw.html
Refhttp://www.friatider.se/polisutbildning-forlaggs-till-sodertorn

- Märk väl att brottsligheten 1999 låg på en mycket blygsam nivå, jämfört med dagens katastrofala. Självorsakat, av avsuttne moderöde landsfärrädaren Reinfeldt, men i "god" samklang med övriga 7-partier, som öppnat Sveriges gränser för en ofattbart stor kött-tsunami, en invällning av odugliga araber och negrer, analfabeter och kriminella bedragare, in till Sverige (vilket pågår och förvärras, i skrivande stund).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar