fredag 30 januari 2015

De ensamkommande barnen

- Invandringen av ensamstående barn ökar snabbt i Sverige. Bara orden "ensamstående barn" värmer hjärtat på alla goda svenskar. Tankarna går till en söt  och hjälplös liten femåring eller så och inte  som det oftast är till skäggiga, eventuellt nyrakade, yngre män.  Situationen är bara den att genom en kombination av migrationsmyndighetens  enorma arbetsbörda och, som det anses, det olämpliga att såra och oroa ( med dagens språkbruk kränka) de ensamkommande barnen så företas inte något tillförlitlig ålderskontroll utan man förlitar sig på uppgifter från" barnen" själva, vilka nästan utan undantag saknar identitetspapper. En ålderskontroll med en noggrannhet på mindre än ett år kan göras genom en snabb scanning av tänder eller handleder. Detta görs rutinmässigt i våra grannländer ,men anses enligt uppgift onödigt kränkande  och tidsödande i Sverige. Det finns uppgifter från våra grannländer att många av de invandrande pojkarna ( de ensamkommande barnen är nästan utan undantag av manligt kön) inte var som  uppgavs i 16-17-årsåldern, utan i flera fall ca 10 år äldre. Rekordet lär visst vara 32 år.

Huruvida myndigheterna i ett senare skede tilldelar barnen personnummer så innebär detta att man därigenom senarelägger ålderspensioneringen med alla konsekvenser för en tillförlitlig befolkningsstatistik. I en avlägsen framtid kommer  detta att påverka ålderspyramiden negativt i motsats till de pojkar i Georgien som under Krimkriget och senare bytte åldersintyg med sina farföräldrar. Detta innebar att de lade så där 50 år till sin ålder och därför befriades från militärtjänst. I ett senare skede kunde Georgien och andra länder i Kaukasien därför skryta med sin höga ålder som ansågs vara en följd av deras hälsosamma liv långt borta från en ohälsosam statskultur. Detta bidrog positivt till exporten av deras näringsrika yoghurt som ansågs var orsaken till att flera, och märkligt nog bara män, blev långt över 100 år gamla.  Rekordet lär visst vara 160 år. Även den svenska yoghurtförsäljningen kunde rida på den  förmenta hälsovåg.

 Senare dagars åldersfusk var ett antal grekiska manliga pensionsmottagare där företagsamma släktingar i hemlandet höll gubbarna vid liv långt efter det att de avlidit. Detta reddes dock snabbt  ut av duktiga statistiker som framförde irregulariteten i ålderspyramiden bland just greker till pensionsmyndigheten, som fick stopp på missbruket. Min bedömning är därför att migrationsmyndighetens försummelser kommer   att korrigeras  av den statistiska centralmyndigheten i en framtida matematisk utvärdering och därvid införa nödvändiga korrektioner, men då har man förstås  redan glömt bort vår tids ensamkommande barn.

Källahttp://antropocene.se/2015/january/de-ensamstaende-barnen.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar