onsdag 2 mars 2016

Löfven rätt, GW fel

Kriminologen Leif GW Persson är starkt kritisk till statsminister Stefan Löfvens uttalande om att han tror att det var Christer Petterson som mördade Olof Palme.
– Jag tycker det är förskräckligt, säger GW Persson i SVT om det Löfven sa i helgen:
– Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson och då tror jag på det, sa statsministern.
Visst är Pettersson friad i Hovrätten, men då på grund av att man inte hade tilltro till Lisbet Palmes vittnesmål och utpekande. Det är en värdering av bevis som vi har all rätt att diskutera. Detta särskilt som Leif GW Persson och andra närmast bedriver kampanj för att det skulle vara en politisk konspiration som ligger bakom mordet. För det kan ju inte vara så att det bara är tillåtet att diskutera alla andra än Pettersson som förrövare. Pettersson hade inte heller själv något emot att diskutera i media huruvida han var oskyldig eller inte.
Det finns inga bevis som utesluter Pettersson. Dessutom begärde riksåklagaren resning i målet 1997, vilket ju uppenbarligen betydde att de måste ha diskuterat Christer Petterssons skuld och ansåg det fanns skäl att pröva saken igen. Om resning får lämnas in, måste det ju vara tillåtet att diskutera och analysera huruvida Pettersson trots allt var skyldig. (Det blir också fel att jämföra politikeruttalande under pågående rättegång med att uttrycka synpunkt om vittnesvärdering 30 år efter mord då den misstänkte gärningsmannen är död.)
Själv har jag från början varit av den uppfattningen att det var en ensam galning. Om det varit planerat av kyligare gärningsmän hade man inte skjutit endast ett skott mot vardera mål, dessutom på öppen gata med mängder med vittnen, för att sedan småspringande ta sig därifrån. Risken för att bli stoppad, förföljd eller tydligt identifierad är ju mycket hög.
Det första en yrkesmördare planerar är flyktvägen och att undvika att bli kopplad till mordet. Därför föredrar sådana antingen att skjuta med gevär på avstånd eller med rånarluva från passagerarplats på motorcykel eller annat sätt som gör att man snabbt och säkert kommer bort från mordplatsen. Att mördaren gick och småsprang därifrån gav mig från första början ett tydligt intryck av amatörism.

Källahttp://erixon.com/blogg/2016/03/har-har-lofven-ratt-och-gw-fel/

- Delar slutsatsen, ingen proffessionell  mördare beter sig så klumpigt som fallet var, när Palme fälldes för gott. Juridiska finlirare, sossepartiets vägran att acceptera en samhällets bottenfigur som ikon-mördare, och linslusen Hans Holmérs förvirrade "spaningsledning", plus hovrättens majoritetskollaps, att komma fram till den enkla sanningen, Christer Pettersson var den skyldige. Det bidrog inte ens, att använda CP:s CV, han hade mördat tidigare, och fällts. Att en proffslikvidator skulle missa Lisbet Palme på någon meters avstånd, är befängt. Det var ett fylle-/drog~scenario, CP:s aggressiva humörsvängningar, hans kamratskap med den s k bombmanen Lars Tingström, detta och mycket annat pekade i klar riktning. Avslutningsvis, misstron mot Lisbeth Palme var en rättsskandal, antaganden om att hon "borde varit  så uppskärrad , att........ inte bli trodd".

GW har tyvärr trampat snett. Kanske hans ego och rampljusbehov mår väl av hans status, och numera även som privatspanande 'superexpert', har tagit över hans neutrala vetenskapsprofil. En utredare som GW kan hålla igång sig själv till dödagar, ny näring ges i all oändlighet, men meningslös, eftersom fallet är (#borde vara) avslutat rent polisiärt, men även i ett bredare perspektiv. Revolvern vilar i sin egen grav, sönderrostad i bottendy, eller i annan avskrädesmiljö, kommer aldrig fram, och det innebär att den aldrig vilande Palmeutredningen kommer att vara Sveriges svar/bidrag till perpetum mobile, den kommer att harva vidare tills konungariket och landet Sverige upphör, inkl allt som därtill hör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar